Diverse

Liderii lumii ”uniți” în transmiterea mesajelor de condoleanțe pentru Gorbaciov, omul care a schimbat cursul istoriei 

Liderii lumii ”uniți” în transmiterea mesajelor de condoleanțe pentru Gorbaciov, omul care a schimbat cursul istoriei 

Toți liderii lumii au făcut front comun în transmiterea mesajelor de condoleanțe și a impresiilor personale cu privire la fostul mare lider al Rusiei, cunoscut ca părintele ”perestroikăi”.

Liderii lumii ”uniți” pentru un obiectiv comun: transmiterea mesajelor de condoleanțe pentru Gorbaciov, omul care a schimbat cursul istoriei

Mihail Gorbaciov rămâne în istorie ca „una dintre cele mai importante figuri ale secolului XX” și „un om de stat unic”, care a făcut ”revoluția” cunoscută sub numele de ”perstroika”.

Date informative: Perestroika, în traducere – restructurarereconstrucție, a fost elementul central al politicii adoptate de Mihail Gorbaciov în vederea reformării economiei și societății sovietice. Astfel, ținând cont de stadiul deplorabil al economiei Uniunii Sovietice, care era o economie centralizată, a vrut să sporească eficiența economiei și implicit a partidului.

Obiectivul lui Gorbaciov era deci reformarea PCUS, înlocuind mai mulți oficiali ai partidului aflați în posturi cheie, ceea ce i-a asigurat un plus de putere și autoritate în cadrul partidului. Ideea a provocat resentimente în rândul elementelor mai conservatoare din cadrul PCUS ceea ce a condus la puciul din august 1991.

În cele din urmă, perestroika nu și-a atins scopul pentru că Gorbaciov a încercat să corecteze problemele de la nivelul statului și societății pe care PCUS însuși le crease. Prins între conservatori și progresiști, Gorbaciov a pierdut tot mai mult din sprijinul politic inițial, astfel încât a devenit ultima victimă a perestroikăi (wikipedia).

Klaus Iohannis, președinte Românei a scrie pe Twitter-ul său: „Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înțeles cu înțelepciune că încheierea Războiului Rece a fost abordarea corectă. Actualul război brutal, neprovocat și nejustificat purtat de Rusia împotriva Ucrainei se află în contrast puternic cu moștenirea și viziunea curajoasă a lui Gorbaciov, care a dorit o lume pașnică.

Ion Iliescu, fostul președinte al României a scris pe blogul său.: „Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău. Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident”, a afirmat Ion Iliescu. Despre opinia fostului președinte român și în Infoactual – click aici.

Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov, scriind pe pagina personală de Twitter că fostul președinte al rușilor a fost „un lider demn de încredere şi respectat. Gorbaciov a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov.”

Olaf Scholz, cancelarul german a salutat rolul lui Gorbaciov în reunificarea Germaniei, dar a deplâns faptul că încercarea sa de a stabili o democrație durabilă în Rusia „a eșuat”. „Mișcările democratice din Europa Centrală și de Est au beneficiat de faptul că el era la putere atunci în Rusia”, a spus Scholz. Cu toate acestea, spune Scholz, Gorbaciov, „a murit într-un moment în care democrația a eșuat în Rusia.”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, şi-a exprimat și el, la rândul lui, printr-un comunicat de presă, „profunda tristeţe” după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând, acum, în aceste clipe, omagiul său „unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei…A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a obțnne în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece…Lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului şi apărător neobosit al păcii.”

Boris Johnson, premierul încă în exercițiu al Marii Britanii a scris pe Twitter: „Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece … În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi.”

Emmanuel Macron, președintele Franței, tot într-o postare pe Twitter: Liderul francez a scris că mulțumește acum lui Gorbaciov pentru „angajamentul său faţă de pacea în Europa”, spunând totodată despre fostul lider rus că a fost un „om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi”. Completând: ”Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună.”

Joe Biden, președintele american, printr-un comunicat media a spus: ”Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane.

În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice.”

Reprezentanți ai Fundației Regan au scris și ei pe pagina lor de social media (twitter):  Pe lângă condoleanțe, ai au ținut să precizeze un moment unic în relația lui Gorbaciov cu Regan: „a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan şi care a sfârşit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten.”

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, China, în cadrul unei conferințe de presă: „Mihail Gorbaciov a avut contribuții pozitive la normalizarea relațiilor sino-sovietice”.

Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, și-a exprimat inițial opinia prin portavocea lui Peskov, purtătorul de cuvânt: „Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor,” a spus în comunicatul media, Peskov.

Ulteior, Kremlinul a publicat mesajul de condoleanțe transmis apropiaților lui Gorbaciov. În mesaj mai scrie că ultimul lider sovietic a încercat să ofere propriile soluții în contextul situațiilor dificile pe care le-a întâmpinat țara în perioada guvernării sale.

Mihail Gorbaciov a fost un politician și om de stat care a avut un impact uriaș asupra cursului istoriei lumii. El a condus țara noastră într-o perioadă de schimbări complexe, dramatice, de politică externă pe scară largă, de provocări economice și sociale.

A înțeles profund că sunt necesare reforme, s-a străduit să ofere propriile soluții la problemele urgente. Voi remarca în special marile activități umanitare, caritabile și educaționale pe care Mihail Sergheevici Gorbaciov le-a desfășurat în ultimii ani. Vă rog să acceptați cuvintele mele sincere de simpatie și sprijin în legătură cu pierderea”, a transmis Putin.

Grigori Iavlinski, fostul lider al opoziției liberale ruse, a declarat pentru media: Gorbaciov „a dat libertate sutelor de milioane de oameni din Rusia și din jurul ei, dar și în jumătate din Europa. Puțini lideri din istorie au avut o influență atât de decisivă asupra timpului lor”.