Diverse

Liderii mondiali, despre gravele evenimente care au avut loc duminică în Brazilia

Liderii mondiali, despre gravele evenimente care au avut loc duminică în Brazilia

Revoltații au refuzat să accepte alegerea președintelui de stânga, Luiz Inácio Lula da Silva, învestit la începutul anului, și au sperat să provoace o lovitură de stat militară pentru a-l repune în funcție pe Bolsonaro.

Comentatorii au descris insurecția de duminică drept cel mai grav asalt asupra democrației braziliene din ultimele decenii și au comparat-o cu invazia Congresului american din 6 ianuarie 2021.

Iată câteva dintre reacțiile politicienilor din întreaga lume!

Președintele SUA, Joe Biden: Un „asalt asupra democrației”

„Condamn asaltul asupra democrației și asupra transferului pașnic al puterii în Brazilia. Instituțiile democratice ale Braziliei se bucură de întregul nostru sprijin, iar voința poporului brazilian nu trebuie subminată. Aștept cu nerăbdare să continui să lucrez cu @LulaOficial.”

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola: „Democrația trebuie să fie întotdeauna respectată”

„Profund îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Brazilia. Democrația trebuie să fie întotdeauna respectată. Parlamentul European este de partea guvernului Lula și a tuturor instituțiilor legitime și alese în mod democratic.”

Președintele francez Emmanuel Macron: „Lula poate conta pe sprijinul de neclintit al Franței”

„Voința poporului brazilian și instituțiile democratice trebuie să fie respectate! Președintele @LulaOficial poate conta pe sprijinul de neclintit al Franței.”

Ministrul britanic de externe James Cleverly: „Nejustificabil”

„Încercările violente de a submina democrația din Brazilia sunt nejustificabile. Președintele @LulaOficial și guvernul Braziliei au sprijinul deplin al Marii Britanii.”

Ministrul portughez de externe, João Gomes Cravinho: „Bolsonaro are o responsabilitate”

„Fără îndoială, fostul președinte Bolsonaro are responsabilitate. Vocea sa este auzită de acești demonstranți antidemocratici. Ar fi foarte important ca el să aibă un mesaj de condamnare în fața dezordinii care se întâmplă în prezent la Brazilia.”

Premierul Italiei, Giorgia Meloni: „Solidaritate cu instituțiile braziliene”

„Ce se întâmplă în Brazilia nu ne poate lăsa indiferenți. Imaginile cu irumperea în birourile instituționale sunt inacceptabile și incompatibile cu orice formă de disidență democratică. Este nevoie urgentă de o revenire la normalitate și ne exprimăm solidaritatea cu instituțiile braziliene.”

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez: „Apel la revenirea imediată la normalitatea democratică”

„Tot sprijinul meu pentru președintele @LulaOficial și pentru instituțiile libere și alese democratic de poporul brazilian. Condamnăm categoric asaltul asupra Congresului brazilian și facem un apel pentru revenirea imediată la normalitatea democratică.”

Premierul Indiei, Narendra Modi: „Profund îngrijorat”

„Profund îngrijorat de știrile privind revoltele și vandalismul împotriva instituțiilor statului din Brazilia. Tradițiile democratice trebuie să fie respectate de toată lumea. Acordăm întregul nostru sprijin autorităților braziliene.”

Președintele argentinian Alberto Fernández: o „tentativă de lovitură de stat”

„Vreau să îmi exprim respingerea față de ceea ce se întâmplă în Brazilia. Sprijinul meu și al poporului argentinian pentru @LulaOficial în fața acestei tentative de lovitură de stat cu care se confruntă.”

Ministerul de Externe din Peru: „Condamnă energic atacul”

„Guvernul din Peru condamnă energic asaltul asupra sediilor Congresului, Președinției și Curții Supreme din Brazilia și orice încercare de a nesocoti legitimitatea alegerilor din octombrie 2022. Solidaritatea noastră cu președintele Lula și cu democrația braziliană.”