Actual International

După dezordine se face ordine. 400 de persoane, arestate în urma revoltelor violente ale susținătorilor lui Bolsonaro în Brazilia

După dezordine se face ordine. 400 de persoane, arestate în urma revoltelor violente ale susținătorilor lui Bolsonaro în Brazilia
Reuters/CNN

O noapte fierbinte. De la dezordine, acum se face ordine. 400 de susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro au fost arestați după ce au luat cu asalt Palatul Planalto, care găzduiește Curtea Supremă din orașul Brasilia, Brazilia.

După haos și debandadă s-a trecut la ordine. Peste 400 de persoane, arestate după revolte ale susținătorilor lui Bolsonaro în Brazilia

Peste 400 de persoane au fost arestate în capitala braziliană Brasilia, după ce duminică, 8 ianuarie 2023, au izbucnit revolte în apropierea Palatului Prezidențial și a Curții Supreme a țării.

Potrivit estimărilor preliminare, se crede că aproximativ 5.000 de oameni au luat parte la revolte. Persoanele reținute riscă până la 12 ani de închisoare, conform legislației braziliene.

Președintele recent ales, Luiz Inacio Lula da Silva, a scris pe Twitter:

„Am fost chiar în această seară la Palatul Planalto și la STF. Complotiștii care au promovat distrugerea proprietății publice din Brasilia sunt în curs de identificare și vor fi pedepsiți. Mâine reluăm activitatea la Palatul Planalto. Democrație întotdeauna. Noapte bună.”

Ibanez Rocha, guvernatorul Districtului Federal, a postat pe profilul său oficial de Twitter @IbaneisOficial: „Vin să vă informez că peste 400 de persoane au fost deja arestate și vor plăti pentru infracțiunile comise”.

„Continuăm să lucrăm pentru a-i identifica pe toți ceilalți care au participat la aceste acte teroriste din această după-amiază în Districtul Federal. Continuăm să lucrăm pentru a restabili ordinea”, a concluzionat oficialul brazilian.

Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a criticat protestele, scriind pe Twitter că demonstrațiile pașnice fac parte din democrație, dar „distrugerile și invaziile clădirilor publice, precum cele care au avut loc astăzi”, nu. De asemenea, el a respins comentariile președintelui Lula potrivit cărora Bolsonaro ar avea o anumită responsabilitate pentru revolte, spunând că aceste acuzații sunt „fără dovezi”.

Istoricul faptelor

Mii de susținători ai fostului președinte demis al Braziliei, Jair Bolsonaro, au luat cu asalt duminică Congresul, Curtea Supremă și birourile prezidențiale ale Braziliei pentru a protesta împotriva a ceea ce ei pretind în mod fals că ar fi fost alegeri furate, punctul culminant violent al unor ani de teorii ale conspirației avansate de dl Bolsonaro și de aliații săi de dreapta.

Foto: Reuters/New York Times

În scene care amintesc de asaltul din 6 ianuarie de la Capitoliul Statelor Unite, protestatarii din Brasília, capitala Braziliei, drapați în galben și verdele drapelului Braziliei au năvălit în sediul puterii, provocând incendii, transformând baricadele în arme, lovind ofițerii de poliție de pe cal și filmându-și crimele în timp ce le comiteau, scrie New York Times în ediția de luni, 9 ianuarie 2023.