Diverse

Lista cu liderii lumii care vor participa la funerariile Reginei

Lista cu liderii lumii care vor participa la funerariile Reginei

Familia regală a hotărât ca moartea Reginei să fie precedată de o lungă perioadă de doliu. Chiar dacă data înmormântării nu a fost încă anunțată, potrivit AFP, se așteaptă să aibă loc în jurul datei de 19 septembrie. Până atunci, reședințele regale vor fi închise și drapelele coborâte în bernă. Pe data de 13 septembrie, vor fi trase la Londra 96 de salve de tun. Iată și care ar putea fi lista cu liderii lumii care vor fi alături de Regină pentru a o conduce pe ultimul drum.

Joe Biden a confirmat prezența la funeralii

Președintele american Joe Biden a confirmat că intenționează să participe la înmormântarea Reginei în Marea Britanie, dar încă nu cunoaște „care sunt detaliile”. După decesul Reginei, acesta a trimis un mesaj de condoleanțe și a numit-o pe Elisabeta o „femeie de stat de o demnitate și o constanță de neegalat”.

De asemenea, președintele a menționat că „moștenirea reginei va apărea în paginile istoriei britanice și în povestea lumii noastre”. Biden a fost al 13-lea și ultimul președinte american care a întâlnit-o pe Regină.

Regina nu „a ocupat un loc în inimile rușilor”

Nu la fel de empatic s-a arătat Vladimir Putin, care nu va veni la înmormântare. De altfel, un purtător de cuvânt al Kremlinului a menționat că regina nu „a ocupat un loc în inimile rușilor”. Liderul de la Kremlin i-a trimis însă Regelui Charles al III-lea o telegramă în care îi transmitea condoleanțe și îi dorea să aibă „curaj și perseverență” în fața „pierderii sale ireparabile”.

Și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a manifestat dorința de a participa la funeralii, însă există o condiție: cât de încărcat va fi programul său. Dacă găsim ocazia, ne-am dori să fim prezenți la această ceremonie, a mai spus președintele Turciei.

Și Emmanuel Macron va fi alături de Familia Regală

O altă personalitate așteptată să participe la funeralii este președintele Franței, Emmanuel Macron, care a lăudat marea afecțiune a reginei pentru țara sa și și-a exprimat „profunda tristețe”. Într-un mesaj video, Macron a spus că regina, „un mare șef de stat”, a stăpânit „limba noastră, ne-a iubit cultura și ne-a atins inimile”.

La rândul său, împăratul Japoniei, Naruhito, și-ar dori să participe la înmormântare. Dacă acest lucru se va întâmpla, spune presa japoneză, în prima sa călătorie în străinătate de când a urcat pe tron (în mai 2019), el va fi însoțit de prim-ministrul Fumio Kishida. Regina Elisabeta a trecut la cele veșnice în casa sa din Balmoral, Scoția, la vârsta de 96 de ani.