Social

Lista produselor cu prețul plafonat va fi extinsă! Ce alimente vom cumpăra mai ieftin

Alimente pentru inima SUrsa foto Men's Health
sursa foto arhiva personala

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a anunțat că lista produselor cu prețul plafonat va fi extinsă. El a subliniat dorința de a îmbunătăți această măsură și de a adăuga noi alimente.

Barbu a vorbit despre acest lucru  într-o declarație recentă la un post de televiziune, afirmând: „Noi ne dorim foarte mult ca această măsură să fie prelungită, chiar să fie actualizată și îmbunătățită lista de produse. Vom avea, în perioada următoare, o întâlnire și vom stabili împreună ce produse vor avea un adaos redus”.

Alimente cu prețul plafonat

Ministrul a evidențiat, de asemenea, beneficiile acestei măsuri pentru consumatori, subliniind scăderea semnificativă a prețurilor la unele produse. „Prețurile pe care eu le-am analizat în mai multe magazine prezintă scăderi foarte mari. Ordonanța dată de Guvern vizează 14 categorii de produse. În cele 14 categorii se încadrează mai multe produse. De exemplu, în cazul uleiului, anumite produse din această categorie au scăderi cu 12-15%. Românii trebuie să meargă în magazine și să identifice prețurile”

Consiliul Concurenței a confirmat că prețurile la alimente au scăzut semnificativ în august 2023. Asta  în urma implementării măsurii de plafonare a adaosurilor comerciale. Prețurile medii ale alimentelor de bază, vizate de ordonanța de plafonare, au înregistrat scăderi notabile în marile lanțuri de magazine. Reducerile cele mai semnificative s-au înregistrat la fructe și legume, cum ar fi prunele cu o scădere de 49% și strugurii cu o scădere de 47%. De asemenea, prețurile produselor lactate, cum ar fi brânza telemea și iaurtul, au înregistrat scăderi considerabile.

Unele alimente s-au ieftinit considerabil

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a subliniat:

„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de prețuri la alimentele de bază. Am constatat că prețurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune și struguri.

Există și produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care prețurile au fluctuat, situându-se, însă, sub prețul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Aceste măsuri au avut un impact pozitiv asupra bugetului gospodăriilor și au adus un beneficiu semnificativ pentru consumatori. Astfel, măsura de plafonare a adaosurilor comerciale a contribuit la îmbunătățirea accesibilității la alimentele de bază și la reducerea povățuielilor financiare ale familiilor.

Extinderea și îmbunătățirea listei de produse cu prețul plafonat, alături de scăderea semnificativă a prețurilor la alimente, reprezintă măsuri importante care au beneficiat direct consumatorilor. Aceste inițiative continuă să contribuie la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea presiunilor financiare asupra familiilor din România, potrivit RTV.