Economic

Ludovic Orban: Veniturile bugetare sunt sever diminuate

Guvernul se așteaptă la o contracție economică cuprinsă între 1 și 3 la sută după criza coronavirus. Un procent exact va putea fi calculat după 15 aprilie – a declarat premierul Ludovic Orban, într-o emisiune la postul B1 TV.

El a explicat că deja aproximativ 30% din economie este afectată, iar veniturile bugetare sunt, și ele, sever diminuate.

Ludovic Orban: O evaluare foarte serioasă o vom putea face aproximativ în jurul datei de 15 aprilie, pentru că trebuie să vedem efectele și pe luna aprilie, că martie nu ne oferă cuantificate toate consecințele. Încă se mai produc mișcări în economie, mişcări care nu sunt întotdeauna pozitive, ci, dimpotrivă, se mai petrec mișcări negative, continue să își reducă activitatea firme, apar noi angajaţi disponibilizați.

Prim-ministrul a mai spus că o altă variabilă, necunoscută deocamdată, este modul în care vor reacționa celelalte economii din Uniunea Europeană, pentru că foarte multe dintre afacerile din România depind de cele comunitare.

El a adăugat că sunt și certitudini partea autorităților europene, de exemplu: o parte dintre sumele cheltuite pentru șomajul tehnic vor fi decontate de Uniune, în jur de 350 de milioane de euro. La fel, și cheltuielile pentru bătălia împotriva noului coronavirus, transmite Rador.