Culinar

Magiun de prune la cuptor, un dulce care nu trebuie ratat. Gustul e cu adevărat fantastic

Magiun de prune la cuptor, un dulce care nu trebuie ratat. Gustul e cu adevărat fantastic

Originar din Turcia, magiunul este un desert iubit deopotrivă de cei mici și cei mari, care nu trebuie să lipsească din cămara nici unei gospodine în această iarnă. De data asta, aveți posibilitatea să nu mai stați ore întregi în să amestecați în vasul cu magiun, ci să îl pregătiți la cuptor. Este o rețetă simplă, dar care va satisface toate gusturile.

Mod de preparare

Pentru a pregăti cel mai bun magiun de prune, aveți nevoie de 4 kg prune, cât mai coapte, care se vor cântări cu sâmburi, 3 borcane de 500 ml. Dacă vreți ca magiunul să fie unul cu totul și cu totul deosebit, puteți pune un kilogram de miez de nucă, adăugate în timpul fierberii sau 250 ml rom.

Pentru început, spălați bine borcanele cu apă caldă și detergent, clătiți cât se poate de bine și lăsați să se scurgă. Spălați și prunele, îndepărtați codițele și rupeți în două pe lung. Scoateți și sâmburii. Puneți prunele în cratiță fără să folosiți apă și acoperiți cu un capac. Lăsați la foc mediu până când constatați că vor începe să lase zeamă. Reduceți focul la minim și lăsați până se înmoaie amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Se depozitează în locuri întunecate și răcoroase

Pasați prunele cât puteți de bine și aveți grijă să puneți pe foc, sub cratiță o tablă groasă cât faceți această operațiune, ca să nu se afume. Opriți focul, amestecați și puneți iar capacul. Introduceți la cuptor pe treapta de jos. Se va păstra în cuptor în jur de cinci ore, amestecând din când în când. E important de știut că atunci când îl scoateți nu trebuie să aibă zeamă, dar să nu fie nici uscat, pentru că magiunul se mai întărește când se răcește.

Sterilizați borcanele și umpleți cu magiunul călduț. Borcanele pline se vor introduce la cuptor fără capac pentru 20 de minute, tot la foc foarte mic până când vor prinde o crustă. Se oprește focul și se vor lăsa în cuptor să se răcească. Când le scoateți, puneți capacele și înșurubați. Atenție! Înainte de a pune capacele, acestea se vor opări un minut în apă clocotită. Cu cât prunele vor fi mai coapte, cu atât mai dulce va ieși magiunul. Depozitați în spații întunecate și răcoroase.