Culinar

Prune murate pentru o iarnă magică. Un aperitiv care satisface toate gusturile

Prune murate pentru o iarnă magică. Un aperitiv care satisface toate gusturile

Ce spuneți dacă printre murăturile pe care le pregătiți cu drag s-ar număra și niște prune murate, un adevărat deliciu? Sunt foarte ușor de pregătit, iar bunicile susțin că le puteți folosi cu multă încredere și dacă vă e poftă de măsline și nu aveți în acel moment în casă. Iată minunata rețetă.

Pentru a pregăti o asemenea minunăție, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 450-500 g prune mici și necoapte, 1 lingură cu ulei vegetal, 2,5 lingurițe cu sare, 4 lingurițe cu zahăr, 2,5 lingurițe cu oțet (9%), 1-2 foi de dafin, 4-5 cuișoare.

Mod de preparare

Aveți grijă ca atunci când achiziționați prunele să nu fie stricate sau lovite. Spălați bine fructe, apoi ștergeți cu un prosop de hârtie ca să fie uscate. Înțepați fiecare prună cu o scobitoare în mai multe locuri. Luați și sterilizați fiecare borcan, apoi așezați în acestea prunele. Adăugați apă clocotită peste prune și acoperiți cu un capac. Lăsați timp de câteva minute și urmează să pregătiți marinada.

Borcanele se depozitează la loc răcoros

Turnați apa din borcane într-o oală mai mare și adăugați zahărul și sarea. Lăsați la fiert, apoi turnați oțetul, uleiul vegetal, frunza de dafin și cuișoarele.

Marinada se toarnă fierbinte în borcanele cu prune, se închid foarte bine cu capace. Se răstoarnă borcanele, se înfășoară cu o pătură și se lasă la răcit. Ulterior, borcanele vor fi depozitate într-un loc răcoros. Se vor deschide peste trei luni.

Ce beneficii au prunele asupra sănătății

Potrivit specialiștilor, prunele previne apariția osteoporozei, contribuind la formarea oaselor și combaterea pierderii osoase. Tot prunele sunt cele care țin diabetul la distanță, întrucât reușesc să regleze nivelul de zahăr din sânge, având totodată și un puternic efect anti-hiperglicemic.

De asemenea, prunele sunt printre cele mai bune fructe pentru îmbunătățirea digestiei, având un efect laxativ. Oamenii de știință au demonstrat și faptul că prunele, în special sucul, este excelent în cazul tulburărilor cognitive, cauzate de înaintarea în vârstă. De asemenea, aceste fructe ajută la întărirea sistemului imunitar și reglează nivelul de colesterol.