Diverse

”Maniacul cu platoșă albă”, care a dat iama în magazin cu arcul în mână, omorând oameni, pledează vinovat

”Maniacul cu platoșă albă”, care a dat iama în magazin cu arcul în mână, omorând oameni, pledează vinovat

La începutul procesului lui Twisted Espen Bråthen, în vârstă de 38 de ani, au fost făcute publice și primele imagini în care îl arată pe acesta, în timp ce se dezlănțuie cu arma într-un magazin Co-op Extra din Kongsberg, Norvegia, în octombrie anul trecut, după cum titrează The Sun.

”Maniacul cu platoșă albă”, care a dat iama în magazin cu arcul în mână, omorând oameni, pledează vinovat

”Maniacul cu platoșă albă”, cum îl numesc jurnaliștii, dă buzna în magazin fluturând arcul și lansează o serie de săgeți asupra cumpărătorilor nevinovați, luați prin surprindere. El a folosit arc, săgeți și cuțite de vânătoare, a ucis cinci victime și a rănit două, inclusiv un ofițer de poliție lovit de o săgeată direct în spate. Întrebat de un judecător, la ședința din 18 mai 2022, care este pledoaria sa, Brathen a răspuns: „Îmi recunosc vinovăția”.

A rănit 11 persoane cu arcul cu săgeți și a ucis 5, cu cuțitul

Bråthen a ”dezlănțuit o serie de crime”, timp de 35 de minute, în timp ce polițiștii îl căutau cu disperare, după ce au primit informații potrivit cărora un bărbat ar fi aruncat săgeți, la întâmplare, asupra cumpărătorilor dintr-un magazin. Acesta a aruncat cu săgeți și a înjunghiat, fără a ține cont de nimeni și de nimic.

Atacul îngrozitor s-a desfășurat în micul oraș Kongsberg, unde locuiesc aproximativ 25.000 de persoane, la 80 de kilometri vest de Oslo, după 18.30, ora locală.

În instanță, martorii evenimentului au spus și ei că tânărul bărbat a fugărit pe străzile orașului mai mulți oameni, având asupra lui 80 de săgeți și mai multe cuțite. Ca urmare a agitației din acea zi nefastă, cinci oameni nevinovați au căzut victime și au murit din cauza rănilor prin înjunghiere. El este acuzat, de asemenea, de tentativa de omor asupra  altor 11 persoane, folosind arcul cu săgeți.

Presa a publicat, încă de la acea vreme, fotografii cu săgeţi negre, în mod vizibil de competiţie, care zăceau pe jos sau, una dintre ele stând chiar, bine înfiptă, într-un zid al unei case.

Motivul halucinant este că el a crezut că va orbi și prin uciderea de oameni ”se va lecui”

Twisted Brathen a declarat în fața instanței că a crezut că va orbi și atunci a decis să iasă și să ucidă cât încă mai poate vedea. ”Maniacul” a spus că a crezut că va renaște din nou și se va bucura de o viață mai bună dacă va ucide. El a spus: „Mi-a venit ideea că, pentru a mă naște din nou, într-un loc bun, trebuie să ucid. M-am gândit că acum pot ieși și ucide înainte de a orbi. Nu există niciun pericol de recidivă, pentru că acum știu că nu voi orbi și că este greșit să ucizi. Nu voi mai ucide niciodată. Regret ceea ce am făcut și îmi doresc ca cei pe care i-am ucis să fie în viață. Nu aceasta a fost intenția și regret foarte mult”.

El a fost descris ca fiind un singuratic „instabil”, extremist, care a amenințat, odată, că își va ucide chiar și tatăl, după cum relatează The Sun. Procurorul și avocatul apărării au fost de acord că Bråthen, care susține că este musulman, este ”nebun” și ar trebui să fie condamnat la tratament psihiatric obligatoriu. Inclusiv avocatul lui Brathen, Fredrik Neumann, a declarat presei că acest client pe care îl reprezintă este ”o persoană foarte bolnavă”. Dar cererea lor, în final, va fi decisă de un judecător.