Diverse

Norvegia, atac informatic. Cât de mari sunt daunele grupului media

Norvegia, atac informatic. Cât de mari sunt daunele grupului media

Amedia, al doilea grup media din Norvegia,a anunţat că este paralizat de un atac de tip ransomware care îl împiedică să-şi publice ediţiile tipărite ale numeroaselor sale ziare locale începând de miercuri, pentru o perioadă încă nedeterminată, relatează Agerpres.

Grupul atacat a anunţat marţi seară că este ţinta unui grav atac informatic, Amedia a anunţat miercuri că autorii intruziunii cer o răscumpărare pentru a-i reda controlul asupra serverelor piratate.

 „Este un atac de tip ransomware clasic, în care intruşii au pătruns într-o parte din serverele noastre, au criptat datele şi au lăsat o carte de vizită care de obicei duce la o cerere de plată a unei răscumpărări”, a declarat directorul informatic al grupului, Pal Nedregotten.

„Vom începe un dialog în acest sens”, a declarat el pentru radioteleviziunea publică NRK.

Atacul, care s-a produs în noaptea de luni spre marţi, nu afectează ediţiile online ale grupului, dar împiedică publicarea ediţiilor tipărite.

Cele mai multe ziare nu se pot tipări

Amedia lucrează în prezent la o soluţie pentru a-şi putea tipări din nou ziarele, a explicat conducerea în cadrul unei conferinţe de presă.

Circa douăzeci dintre cele 100 de ziare ale grupului ar urma să poată fi tipărite joi, potrivit Amedia.

Al doilea grup media din Norvegia după liderul Schibsted, compania, Amedia este specializată în presă locală şi regională.

Grupul deţine şi câteva tipografii de presă în Rusia, dar nu şi ziare. Amedia nu a semnalat însă o perturbare a activităţii sale în Rusia.

Săptămâna trecută, Fireye anunța că a fost victima unui incident de securitate cibernetică sofisticat „provocat de un actor statal”. Atacatorii au vizat una dintre diviziile companiei, mai precis cea care simulează atacuri pentru a descoperi vulnerabilități și a dezvolta ulterior soluții de securitate.

Pentru că Fireye furnizează produse de networking și de securitate către numeroase instituții guvernamentale, atacatorii au avut ca țintă informații legate de acești clienți, conform declarațiilor directorului executiv al companiei.