Social

Marcel Boloș a făcut anunțul: Vouchere de 4.000 de lei pentru renovarea locuinței. Se acordă sprijin financiar și pentru seniori

Programul Național Casa Eficientă Energetic 12.500 de lei Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Peste 220.000 de români pot beneficia de acum înainte de vouchere în valoare de 4.000 de lei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit unui anunț făcut de Marcel Boloș. Aceste vouchere pot fi folosite pentru renovarea locuințelor și înlocuirea echipamentelor casnice.

Aceste vouchere, puse la dispoziție de Guvern cu ajutorul banilor europeni, vor putea fi folosite de peste 220.000 de români pentru a-și îmbunătăți locuințele, dar și pentru a înlocui obiecte mari precum frigiderul, aragazul sau mașina de spălat.

Cine poate primi 4.000 de lei de la stat?

Românii vor avea acces la două tipuri diferite de vouchere, unul pentru condiții de locuit și reparații la domiciliu, care însumează 4.000 de lei, iar celălalt pentru echipamente casnice, tot de 4.000 de lei.

Următoarele categorii de persoane vulnerabile pot solicita vouchere pentru îmbunătățirea locuinței și înlocuirea aparatelor electrocasnice:

-Familiile cu mai mult de cinci copii;

-Românii care nu reușesc să își găsească un loc de muncă;

-Persoanele în vârstă.

Trei specialiști vor face o anchetă sociologică a celor care solicită vouchere pentru a stabili cerințele unice ale fiecărui caz în parte.

„Aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit și atunci încercăm prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educațional.

Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat ministrul Marcel Boloș

Ajutor financiar pentru bătrâni

Potrivit lui Marcel Boloș, va exista și un pachet de beneficii sociale pentru persoanele vârstnice care locuiesc la domiciliu și în locuințe sociale deținute de primării. În cazul în care seniorii locuiesc în locuințe sociale care sunt deținute de primărie, municipalitatea va primi banii necesari pentru întreținere și servicii sociale.

Serviciile de îngrijire la domiciliu, serviciile medicale, inclusiv cateringul și mesele calde vor fi disponibile pentru persoanele în vârstă care nu au ce mânca și nu își pot asigura un trai decent.

„Este o premieră pentru ţara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice şi încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Nu am stabilit deocamdată cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte, însă este important de reţinut că avem un buget de 150 de milioane de euro şi încercăm din aceşti bani, aceste tipuri de servicii să fie ţintite pe nevoia persoanei vârstnice, astfel încât la domiciliu să poată avea asigurate toate aceste servicii pentru o înlocuire adecvată şi o integrare socială adecvată” a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit Economedia.