Social

Marcel Boloș a făcut marele anunț! Cine primește câte 4.000 de lei de la stat

bani marcel bolos
sursă foto antena 3 cnn

Beneficiarii stimulentelor pentru remodelarea locuinței și achiziționarea de electrocasnice au fost anunțați de Marcel Boloș, ministrul pentru Investiții și Proiecte Europene. Astfel, peste 220.000 de familii sunt vizate în mod direct de acest program.

Vouchere vor fi acordate pentru modernizarea locuinței și pentru achiziționarea de aparate de bucătărie și spălătorie, frigidere și aragazuri.

Cine primește voucherele de 4.000 de lei

Familiile cu mai mult de cinci copii, persoanele în vârstă și, nu în ultimul rând, cei care nu pot munci sunt principalii beneficiari.„Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4000 de lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei”, a declarat Marcel Boloș.

Doar după ce specialiștii au completat o anchetă socială, educațională și de asistență socială, beneficiarii își vor primi voucherele.

„Aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit și atunci încercăm prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educațional.

Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu, are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a adăugat Marcel Boloș citat de wowbiz.ro.

Ce alte ajutoare se dau

În plus, Guvernul va continua să emită tichetele sociale „Sprijin pentru România”, care se acordă în șase tranșe, la fiecare două luni. Inițiativa urmărește îmbunătățirea condițiilor de trai și scăderea probabilității de sărăcie la nivel național.

Până la 16 aprilie, a doua tranșă a fost trimisă prin intermediul cardurilor sociale. Următoarele tranșe vor fi înmânate beneficiarilor în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie, au subliniat oficiali din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

De asemenea, persoanelor eligibile li se acordă o subvenție guvernamentală în valoare de 1.400 de lei, în două tranșe, pe care o pot folosi pentru plata facturilor de energie electrică sau pentru achiziționarea de lemne de foc.