Social

Marcel Boloș aduce vești bune! Ce trebuie să știi despre ajutorul de 1.400 de lei pentru facturi

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
Credit imagine: playtech.ro

Ajutorul venit pentru mulți români sub forma unor carduri de energie, a căror valoare ajunge la 1.400 de lei pe an, va fi compensat din bani europeni, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

În urma unei delegații recente la Bruxelles, oficialii români au negociat cu Comisia Europeană ca 500 de milioane de euro fonduri europene să fie folosiți pentru decontarea facturilor la energie, care au fost covârșitoare de-a lungul întregului an 2022 și rămân la un nivel ridicat și în prezent.

Mesajul optimist al lui Marcel Boloș

Iată ce a declarat liderul MIPE, Marcel Boloș, în urma celei de-a doua zile de negocieri de la Bruxelles:

„Delegaţia la Bruxelles, ziua II: 500 de milioane de euro pentru facturile românilor

Un scop important cu care am plecat la Bruxelles a fost să obținem aprobarea unor măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de creșterea prețurilor la energie. Vă anunț că în urma discuțiilor cu doamna comisar Elisa Ferreira, avem acordul de principiu: vom asigura compensarea facturilor la energie din bani europeni. Mai exact, sumele alocate de la bugetul de stat pentru compensarea prețului la energie pentru IMM-uri și beneficiari prin Fondul de Tranziție Energetică vor fi decontate din fonduri europene. Vorbim despre decontări în valoare de până la 500 de milioane de euro.

Este foarte important de precizat că sunt bani europeni pe care România ar fi riscat să îi piardă. Iar acum, în urma acestei decizii, asigurăm capacitatea statului să ofere în continuare sumele pentru a acoperi costurile ridicate de care IMM-urile și utilizatorii casnici s-au lovit”. Astfel, sunt avute în vedere decontări atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru întreprinderi, care au fost în mod deosebit lovite de criza energiei din ultimele luni.

Cum pot fi folosite cardurile de energie

În afara decontării facturilor, ministrul a dezvăluit că banii de pe cardurile de energie pot fi folosiți inclusiv pentru facturi restante de anul trecut:

„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării. Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă. Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a spus acesta, conform România TV.

De asemenea, Guvernul a susținut că dispunea de fonduri dinaintea ajutorului promis de Comisia Europeană. Speranța românilor este aceea că surplusul financiar va fi folosit pentru a acoperi măcar parțial deficitul bugetar colosal cu care ne-am confruntat în ultimul timp.