Social

Marcel Ciolacu anunță măcel printre bugetari! „Se vor desființa mii de posturi”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, Sursa foto: PSD.ro
sursa foto arhiva personala

Premierul Marcel Ciolacu a abordat o chestiune crucială legată de situația financiară a țării. În discursul său, el a dezvăluit o serie de măsuri radicale ce vizează restructurarea aparatului bugetar și reducerea cheltuielilor publice.

Cu o determinare fără precedent, Ciolacu a anunțat intenția sa de a-și asuma răspunderea în Parlament pentru aceste măsuri, subliniind că acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea ulterioară a României.

Marcel Ciolacu anunță desființări de posturi

„Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Nu s-a întâmplat, așa că o fac eu acum. Nu am de gând să dau vreun pas înapoi. Este nevoie de reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum fiindcă este singura șansă pentru a continua dezvoltarea României”, a declarat Ciolacu.

Măsurile propuse prevăd o reducere drastică a personalului guvernamental. Cu tăierea a 25% dintre funcțiile de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și funcții de demnitate publică asimilate acestora. Astfel, se urmărește diminuarea cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat pe anul în curs.

Ce măsuri se adoptă

– Diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora;

– Desființarea posturilor vacante;

– Desființarea funcției de șef birou;

– Majorarea normativelor pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu/direcție/direcție generală;

Structura organizatorică a autorităților și instituțiilor publice trebuie să respecte următoarele cerințe:

a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție;

b) pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție;

c) pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție.

– Diminuarea ponderii funcțiilor publice de conducere în totalul funcțiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%;

– Limitarea funcțiilor de conducere la maxim 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar;

– Reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administrația locală ( cele ale demnitarilor din administrația centrala au fost reduse deja prin OUG nr.34/2023) precum și cele din cabinetele conducătorilor autorităților/agențiilor/instituțiilor publice autonome, aflate în coordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României.

Aceste măsuri au fost prezentate astăzi și vor fi discutate în Parlament în cadrul angajării răspunderii Guvernului. Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestor măsuri pentru a asigura un viitor mai stabil și prosper pentru țară, potrivit Economedia.