Actual

Marcel Ciolacu se vede premier din luna mai 2023. PNL şi PSD separat în alegeri, împreună la guvernare şi din 2024

gds.ro

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu are planuri mari peste un an. Peste un an, mai exact în data de 25 mai 2023, premierul liberal își va da demisia, moment în care pică tot cabinetul și se revine în Parlament cu un nou program de guvernare și un nou prim-ministru, de data aceasta dat de social-democrați. Liderul social democrat spune că în cazul în care colegii săi vor decide, el va fi premierul.

Marcel Ciolacu se vede premier din luna mai 2023. PNL şi PSD separat în alegeri, împreună la guvernare şi din 2024

Marcel Ciolacu afirmă că va prelua din mai anul viitor, funcţia de premier în cazul în care colegii săi vor decide în acest sens. Ciolacu exclude ideea ca PSD să îl susţină în continuare, de anul viitor, pe Nicolae Ciucă pentru acest post.

„Dacă colegii mei vor decide ca eu să fiu prim-ministru, atunci eu voi fi. Voi accepta această provocare în cazul în care, repet, colegii vor… De aceea mă şi bucură această discuţie aproape zilnică cu primul ministru în funcţie, Nicolae Ciucă. Şi presupun că şi după ce se va face această rotaţie aceeaşi discuţie va rămâne în continuare şi aceeaşi abordare”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică, la Prima Tv.

Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să îl susţină pe Ciucă pentru funcţia de premier şi din luna mai a anului 2023, când PSD ar trebui să preia această funcţie, Ciolacu a răspuns negativ.

„Dacă nu ar fi fost preşedintele PNL, e posibil să fi avut această discuţie. În acest moment este exclus la PSD să nu vină cu primul ministru în anul 2023”, a argumentat Ciolacu.

Întrebat dacă este tentat să candideze din partea PSD la alegerile prezidenţiale, Ciolacu a răspuns că nu a luat o decizie, explicând că are mulţi colegi în partid care s-ar califica pentru a fi candidat la funcţia supremă în stat.

Modelul german, preferat de social democraţi

În ceea ce priveşte o candidatură comună la viitoarele alegeri legislative, PNL şi PSD, invocate de fostul preşedinte al liberalilor, Ludovic Orban, liderul social democraţilor a spus că personal pentru guvernare preferă modelul german .

„Nu vreau să comentez ce spune domnul Orban. Ştiţi, e o vorbă: pâinea se mănâncă în rânduri. Domnul Orban a avut şansa să facă ceva bun pentru această ţară şi pentru PNL. Părerea mea, că nu i-a reuşit nici pentru PNL, nici pentru România, dacă ne uităm la cifre şi abordarea din perioada pandemiei. Cred că vom rămâne doar cu frustrarea că am fost închişi în case timp de 30 sau 60 de zile, în timp ce s-au furat sute de milioane de euro pe produse neconforme şi nefolosite nici în ziua de astăzi. (…) Nu cred că… eu prefer sistemul german, chiar dacă acolo aproape 17 ani au fost stânga şi dreapta împreună la putere, întotdeauna au candidat separat şi după alegeri au creionat o coaliţie”, a afirmat Marcel Ciolacu.