Actual

Măsuri de austeritate! Ce români vor fi țintele suprataxării

nicolae ciuca

Mai multe măsuri de stopare a deficitului bugetar sunt luate în considerare de înalții oficiali ai României. Astfel, până pe 15 mai, statul român va implementa mai multe metode prin care „să strângem cureaua”. Cel mai intens s-a vehiculat stoparea angajărilor la stat. De asemenea, suprataxarea românilor care câștigă mai mult decât Klaus Iohannis (așadar, mai mult de 25.000 de lei brut și 15.000 de lei net) este pe buzele tuturor.

Impozitarea progresivă este o măsură care a făcut de multe ori obiectul discuțiilor din Guvern și Parlament, fără a se fi stabilit în mod concret ceva. Acum, este posibil ca lucrurile să se schimbe. În momentul de față, Guvernul simulează mai multe scenarii de supraimpozitare și suprataxare. Nicolae Ciucă respinge vehement aplicarea acestei proceduri în sistemul privat, însă a taxa suplimentar doar angajații la stat ar putea să ridice probleme de neconstituționalitate.

Nicolae Ciucă este optimist față de economia României

Prim-ministrul în funcție, Nicolae Ciucă, insistă asupra faptului că nicio decizie nu a fost luată încă. De aceea, el descurajează instituțiile de presă din a „speria oamenii”. Totuși, mai multe surse Realitatea PLUS au vorbit despre cele mai probabile măsuri de austeritate, adică oprirea angajărilor la stat și suprataxarea – cel puțin, cea a a bugetarilor.

„Nu am luat nicio decizie. Am subliniat și subliniez din nou: Nu trebuie să venim cu anumite informații care nu au altă menire decât să sperie oamenii. Ori oamenii n-au de ce să se sperie. Nu numai de la noi, ci și de la oficiali din structurile internationale ati auzit ca România este pe un trend ascendent, are o creștere economică previzionată si pentru anul acesta. Măsurile noastre sunt unele de cumpătare, nu de a-i afecta pe oameni.

Măsurile urmează să le prezinte ministrul Finantelor, dupa ce le prezintă ministrul, le analizam in coalitie și după ce le analizăm în coaliție venim cu aprobarea in Guvern, cele care fac menirea aprobării prin Guvern”, a declarat premierul. De asemenea, el a subliniat în repetate rânduri că salariile angajaților nu vor fi diminuate, deși exista o temere generală cu privire la această posibilă măsură.

Nicolae Ciucă: „Este a nu știu câta oară când spun…”

În plus, premierul României a spus că încă este dezbătută suprataxarea – el a insistat că mediul privat nu va fi afectat, cel puțin conform discuțiile care au fost purtate până acum în coaliție.

„Este a nu ştiu câta oară când repetă că această măsură nu a cuprins şi mediul privat, atunci când au avut loc discuţiile (în coaliție, n.r.). De atunci până acum urmează să aibă loc analize la nivelul structurilor de specialitate. Și, când vor veni cu propunerile şi cu elementele de consecinţe şi efectele pe care le vor produce, vom lua o decizie”, a mai spus acesta.