Social

Membrii OMS, preocupați să găsescă alt nume pentru “Variola maimuței”

Membrii OMS, preocupați să găsescă alt nume pentru “Variola maimuței”
evz.ro

S-a solicitat ca variola maimuței să aibă un alt nume. OMS va lua o decizie în acest sens.

Care sunt motivele pentru care se vrea un alt nume pentru „variola maimuței” ?

După ce peste 30 de oameni de ştiinţă au scris săptămâna trecută despre ”necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu, care să nu stigmatizeze” pentru virus şi boala pe care o provoacă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că, împreună cu experţii, caută un nou nume pentru “variola maimuţei”.

Totodată, grupul de oameni de știință a afirmat că referirea continuă la virus ca având origine africană este atât inexactă, cât şi discriminatorie.

Ce demersuri va face OMS ?

 În acest sens, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că va convoca o întâlnire de urgenţă săptămâna viitoare pentru a stabili dacă focarul va fi clasificat drept urgenţă de sănătate publică de interes international (cel mai ridicat nivel de alarmă pe care îl poate emite agenţia ONU), citează hotnews.ro.

În trecut, singurele alte boli în cazul cărora a fost emis un astfel de nivel de alarmă au fost:

”Focarul de variola maimuţei este neobişnuit şi îngrijorător”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Apoi, acesta a continuat: ”Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgenţă conform reglementărilor internaţionale de sănătate săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă focarul reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”.

Aria de răspândire a virusului

“Variola maimuţei” este cauzată de virusul variolei maimuţelor, un membru al aceleiaşi familii de viruşi ca variola, deşi este mult mai puţin severă.

Cu toate că infecţiile sunt, de obicei, uşoare şi riscul pentru populaţia generală este scăzut, guvernul Regatului Unit a cumpărat stocuri de vaccin împotriva variolei pentru a se proteja de mai multe cazuri.

În ultimele luni, virusul s-a răspândit într-un mod neobişnuit în întreaga lume. Anterioarele focare au fost limitate în principal la anumite părţi ale Africii, unde rozătoarele (deci, nu maimuţele!), sunt considerate a fi principala gazdă de origine animală.

Câte cazuri  de „variola maimuței”au fost înregistrate la nivel mondial până în prezent?

La nivel global, în ultimele săptămâni, au fost înregistrate aproximativ 1.600 de cazuri de boală.

72 de decese au fost raportate în ţările în care “variola maimuţei” era deja endemică, însă niciun caz nu a fost identificat în cele 32 de ţări recent afectate, printre care și Marea Britanie.

În contextul celor precizate mai sus, oamenii de ştiinţă sugerează ca în viitor virusul “variola maimuței” să poarte denumirea de  “hMPXV”. Însă decizia privind noul nume pe care îl va avea virusul o vom afla, probabil, ulterior întâlnirii de săptămâna viitoare a OMS.