Diverse

Memorialul Veteranilor Imnului din Arizona este “nefuncțional” 364 de zile pe an. Care este explicația

Memorialul Veteranilor Imnului din Arizona este “nefuncțional” 364 de zile pe an. Care este explicația
calatorul.net

Doar o dată pe an la ora 11:11, soarele se aliniază perfect pentru a descoperi frumusețea ascunsă a acestui Memorial.

Anthem Veterans Memorial (AVM) situat în Anthem, Arizona, în traducere „Memorialul Veteranilor Anthem” este un monument care a fost dedicat în anul 2011 pentru a onora serviciul și sacrificiul făcut de membrii Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii.

Memorialul este format din 5 stâlpi, care  reprezintă ramurile militare ale națiunii. Stâlpii sunt aranjați în ordinea de prioritate a Departamentului de Apărare:

  • Armată
  • Marine Corps
  • Marine
  • Air Force
  • Coast Guard

„Cei cinci stâlpi reprezintă unitatea celor cinci ramuri ale armatei Statelor Unite care slujesc statornic împreună”.

De asemenea, fiecare stâlp are o deschidere eliptică care se înclină în jos spre Marele Sigiliu al Satelor Unite ale Americii.

Se spune, însă, că monumentul, este ”nefuncțional” 364 de zile/ an. Iar pentru ca acesta să fie apreciat pe deplin, trebuie îndeplinite două condiții esențiale:

  1. Cei interesați trebuie să fie acolo la o oră foarte exactă
  2. Trebuie ca soarele să fie prezent pe cer

Care este explicația

În fiecare an de Ziua Veteranilor (respectiv pe data de 11 noiembrie), la ora 11:11 a.m (ora standard a munților), razele soarelui trec prin elipsele celor 5 stâlpi pentru a forma un reflector solar perfect peste mozaicul Marelui Sigiliu al Statelor Unite, citează calatorul.net

Pentru construirea acestui monument (al cărui design a fost creat de Renee Palmer-Jones) s-au depus eforturi enorme

Jim Martin, inginerul șef al AVM, a explicat următoarele:

  • „În fiecare an, centrul soarelui se schimbă ușor față de perioada anterioară cu câteva secunde orizontale sau verticale de arc în raport cu poziția azimut / înălțime a soarelui”.
  • „Folosind o medie statistică din datele de 100 de ani, unghiurile de înălțime și azimut pentru structură au fost ajustate pentru a furniza fluctuația timpului / erorii plus sau minus 12 secunde de la marcajul timpului internațional de 11:11:11 AM. Am verificat, de asemenea și varianta de peste 500 de ani și, dacă structura va fi încă în picioare, atunci ideea noastră va funcționa”.

În concluzie, scopul de proiectare a fost 11:11:11, dar variațiile în fiecare an fac ca alinierea precisă în următorii 100 de ani să fie între 11:10:58 și 11:11:22, potrivit Wikipedia.org. Datorită discrepanței anilor bisecți dintre calendarul oficial și cel astronomic, efectul poate fi observat și cu cel puțin o zi înainte sau după Ziua Veteranilor, din 11 noiembrie.

Monumentul (premiat în anul 2012 de 3 ori) este înconjurat de 2200 de pavaje roșii, gravate cu numele veteranilor. Pietrele roșii, stâlpii albi și cerul albastru reprezintă culorile din steagul SUA.