Actual International

Alertă maximă! China face exerciții militare cu muniție reală: rachete balistice, în jurul Taiwanului. Video

Alertă maximă! China face exerciții militare cu muniție reală: rachete balistice, în jurul Taiwanului. Video

Primele execiții militare ale chinezilor în apropierea frontierelor taiwaneze au loc la o zi după plecarea președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, din Taipei, a cărei vizită a fost văzută de Beijing ca o recunoaștere neoficială a suveranității Taiwanului.

Alertă maximă! China face exerciții militare cu muniție reală: rachete balistice, în jurul Taiwanului. Video

Joi, la ora locală 12:00, China a început să efectueze o serie de exerciții militare cu muniție reală, în jurul Taiwanului, relatează presa internațională.

Ministerul Apărării din Taiwan a informat joi că aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat miercuri noaptea deasupra zonei insulelor sale Kinmen, informează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit generalului-maior Chang Zone-sung din comandamentul de apărare Kinmen al armatei, dronele chineze au zburat în pereche în zona Kinmen de două ori miercuri seara, în jurul orelor locale 21:00 şi 22:00.

Generalul taiwanez crede că misiunea dronelor a fost să adune informaţii despre desfăşurarea de securitate a Taipeiului în insulele sale periferice.

Primul anunț oficial a venit de la Taipei. Ministerul de Externe al Taiwanului a declarat joi : China a ”imitat” Coreea de Nord trăgând cu rachete în apele din apropierea insulei și a cerut auto-reținere pe fondul tensiunilor mari cu Beijingul, transmite Reuters.

Ministerul Apărării din Taipei a transmis imediat mesau său prin care afirmă că este vorba de exerciții cu rachete balistice, condamnând „acțiunile iraționale (n.r. ale Chinei) care subminează pacea regională”.

Ministerul Apărării Naționale a informat că Partidul Comunist Chinez a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din nord-estul și sud-vestul Taiwanului, începând în jurul orei 13:56 (05:56 a.m.)”, a anunțat ministerul taiwanez al Apărării într-o scurtă declarație.

Exercițiile militare ale Chinei constau inclusiv în trageri cu muniție de luptă în apele și în spațiul aerian din jurul insulei Taiwan. Oficialii taiwanezi au declarat că aceste exerciții încalcă regulile ONU, invadează spațiul teritorial al Taiwanului și reprezintă o provocare directă la libera navigație aeriană și maritimă.

Ce spune Taiwan-ul. Ministerul taiwaian a transmis, prin intermediul unui comunicat internațional, că, China a amenințat securitatea Taiwanului și a cerut țărilor să susțină insula democratică și să apere în comun libertatea și democrația.

Reprezentanții Taiwanului au transmis că utilizarea forței militare nu va rezolva problemele și diferențele, a declarat joi Consiliul pentru Afaceri Continentale al Taiwanului, adăugând că exercițiile nu vor schimba faptul că cele două părți nu se aparțin una celeilalte, transmite Reuters. Oficialii au mai spus că Taiwanul va fi în alertă pentru „infiltrare și război psihologic”.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că a activat sisteme de apărare aferente ca răspuns la lansare, adăugând că a condamnat acțiunea irațională a Chinei, care a distrus pacea regională, transmite Reuters.

Ce face China. China își exprimă furia față de vizita lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, în Taiwan cu rachete, dar și prin cuvinte. Ministrul de externe Wang Yi a descris oprirea ei pe insulă drept „maniacă, iresponsabilă și irațională”, relatează presa.

La o întâlnire a miniștrilor de externe din Asia de Sud-Est, Wang a spus că țara sa a făcut tot posibilul pentru a evita o criză, dar că „nu poate permite ca interesele sale fundamentale să fie afectate”. El a mai spus că Taiwanul „se va întoarce în cele din urmă la îmbrățișarea patriei” – o referire la poziția Chinei conform căreia insula face parte din teritoriul său.

Opinia SUA. SUA se opune oricăror eforturi unilaterale de a schimba status quo-ul Taiwanului, în special prin forță, iar politica sa față de Taiwan nu s-a schimbat, a declarat secretarul de stat Antony Blinken omologilor săi din sud-estul Asiei, citat de The Guardian.

Foto: captura video/live news/ video: youtube