Social

Milioane de români nu vor avea pensia majorată!

Recalcularea pensiilor Poșta Pilonul II de pensii
sursa foto arhiva companiei

Anul 2024 se anunță a fi anul reformelor în domeniul pensiilor din România. Două creșteri semnificative ale veniturilor lunare sunt planificate pentru ianuarie și septembrie. Cu toate acestea, este important de menționat că nu toți pensionarii vor beneficia de aceste majorări la recalcularea pensiilor. Mai precis, 2 milioane de pensionari vor fi excluși de la majorări.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a făcut acest anunț.

2 milioane de seniori nu vor avea pensia majorată

„Mecanismul de indexare se referă la faptul că majorarea se va face anual în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie. În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea: cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor creşte pensiile, iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată, potrivit principiului universal din legea pensiilor, deci nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a transmis Daniel Baciu.

Din totalul de 5 milioane de pensionari din România, 2 milioane nu vor beneficia de majorări la recalculare. Asta  deoarece aceștia au fost în câmpul muncii pentru o perioadă de 25 de ani sau mai puțin. Astfel, ei nu sunt eligibili pentru puncte de stabilitate, conform declarațiilor lui Daniel Baciu.

Legea pensiilor a fost recent promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Pensiile cresc cu 13,8%

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea privind sistemul public de pensii. Legea va aduce echitate între pensionari şi va consolida principiul contributivităţii. Este cea mai amplă reformă a pensiilor. Proiectul a fost realizat împreună cu experţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă şi pentru salariaţi: răsplăteşte munca şi contributivitatea, încurajează natalitatea şi stimulează continuarea studiilor”, au scris Ministerul Muncii, potrivit RTV.

„În 2024 aducem respect pentru pensionarii români. Majorarea pensiilor, în ianuarie, cu 13,8% Recalcularea, în septembrie, a tuturor pensiilor din sistemul public: se vor introduce puncte suplimentare pentru stabilitatea în muncă; se vor lua în calcul veniturile nepermanente contributive (sporuri, acord global, prime, al 13-lea salariu); mamele se pot pensiona mai devreme cu şase luni pentru fiecare copil pe care l-au crescut”, potrivit  ministerului.