Actual Lifestyle

Milioane de țigări de contrabandă confiscate în vama Giurgiu urmau să aibă o altă cale decât cea legală. DNA a intrat pe fir

Milioane de țigări de contrabandă confiscate în vama Giurgiu urmau să aibă o altă cale decât cea legală. DNA a intrat pe fir
obiectivbr.ro

La finalul anului 2022, polițiștii de frontieră de la vama Giurgiu  au făcut o captură uriașă de țigări. Este vorba de aproape jumătate de milion de țigări de contrabandă, care au fost găsite atunci ascunse într-un camion care transporta portocale. Șoferul traficant a fost reținut de procurorii din Giurgiu, iar polițiștii de frontieră au confiscat țigările transportate ilegal.

Cazul a ajuns în atenția DNA

După captura respectivă, la scurt timp, cazul a ajuns și în atenția procurorilor DNA, după un denunț făcut chiar de un angajat de la PTF Giurgiu, care a devoalat un plan bine pus la punct al unor colegi care ar fi sustras și ascuns o parte din țigările confiscate.

Miza în cazul contrabandei cu țigări

Întrucât contrabanda cu țigări este o ”afacere” cu o miză foarte mare, traficanții își asumă riscul de a fi prinși și trec peste graniță, ilegal, cantități mari de țigarete.

Astfel, prinderea traficanților la frontieră cu sute de baxuri de țigări ascunse prin metoda ”capac”, printre mărfurile transportate cu acte, este deja un scenariu cu repetiție la vămile românești.

Țigările din spatele mărfurilor declarate

Și aceeași strategie a fost folosit în data de 21.12.2022, de un șofer român de tir, care în acte transporta portocale din Bulgaria în Ungaria, iar ”în spate” pusese, sub ”capac”, aproape jumătate de milion de pachete de țigări de contrabandă. Dar, ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, polițiștii au vrut să verifice minuțios tirul, care trezea suspiciuni. În acel moment, șoferul știa că, odată deschise ușile camionului, nu mai avea cum să nu fie prins în flagrant.

Ce a urmat…

Pentru fapta sa, șoferul a fost reținut, iar cele aproape 1.000 de baxuri cu 484.000 de pachete cu țigări, de diferite mărci, au fost confiscate și duse în depozitul Poliției de Frontieră din Giurgiu.

Din acest punct, însă, au intrat pe fir procurorii Direcției Naționale Anticorupție

Și lucrurile au luat o altă întorsătură, fiindcă procurorii DNA au aflat că angajați de la PTF Giurgiu ar fi ascuns baxuri întregi cu țigarete de contrabandă din uriașa captură din decembrie. Potrivit unor surse judiciare, de aproximativ o lună, procurorii DNA din Structura Centrală ar avea în lucru un dosar în care fac cercetări in rem pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, legate de modalitatea în care șefi și angajați de la vama Giurgiu au încercat să sustragă bunuri confiscate.

Ce voiau să facă angajații de la vama Giurgiu

După confiscarea baxurilor cu țigarete, autorii acțiunii de la PTF Giurgiu au înțeles că ar fi ”loc de manevră” și că ar putea scoate o parte din uriașa captură, potrivit acelorași surse judiciare.

Și, în urma unui denunț făcut chiar de un angajat de acolo, procurorii DNA ar fi aflat ce se petrece la PTF Giurgiu. Respectivul angajat le-a spus procurorilor anticorupție că unii colegi de-ai săi, dar și șefi de la Poliția de Frontieră Giurgiu ar fi luat mai multe baxuri de țigări dintre cele confiscate din tirul capturat după control, pe care le-ar fi ascuns chiar în incinta instituției. Bărbatul le-a dat procurorilor detalii despre locul exact în care erau ascunse țigările, până când puteau fi vândute pe piața neagră, pentru ca cei care le-ar fi sustras să-și însușească banii astfel obținuți.

Și așa au început cercetările DNA

Luând în considerare denunțul bărbatului, procurorii DNA au început rapid cercetările. Se pare că bărbatul le-ar fi menționat procurorilor anticorupție că ofițerii Direcției Generale Anticorupție cunoșteau deja cele petrecute la PTF Giurgiu în cazul capturii de țigări, pentru că fuseseră informați înaintea denunțului la DNA.

Care este circuitul țigările de contrabandă capturate la frontieră

Baxurile cu țigări de contrabandă, după capturare, ajung în depozitele Poliției de Frontieră, unde sunt ținute până când pot fi distruse, pentru că ele nu pot fi valorificate. Apoi, țigările de contrabandă care ajung în depozite sunt ambalate în saci, etichetate și rămân așa până când se finalizează procesul contrabandiștilor de la care au fost confiscate. Ulterior, abia după decizia instanței, o comisie din care fac parte oficiali de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, Protecția Mediului, Protecția Consumatorului și Poliție decide când și cum or fi distruse țigările capturate, de către antrepozitari. Dar, pentru că urmărirea penală și procesele traficanților durează mulți ani până la finalizare, în multe cazuri, țigările de contrabandă capturate sunt ținute pentru o lungă perioadă în depozite, scrie gandul.ro.