Info Actual > Diverse > Ministru german acuză talibanii de obstrucţionarea accesului la aeroportul din Kabul pentru afgani
Diverse

Ministru german acuză talibanii de obstrucţionarea accesului la aeroportul din Kabul pentru afgani

Ministru german acuză talibanii de obstrucţionarea accesului la aeroportul din Kabul pentru afgani

Marţi, 17 august, ministrul german al afacerilor externe, a avertizat „Îi vom judeca pe talibani după fapte”. Ministrul acuză obstrucţionarea accesului la aeroportul din Kabul pentru afganii care doresc să plece din ţară, informează Agerpres.

„Ceea ce este important este ca această fază de tranziţie să fie paşnică şi asta depinde de ceea ce guvernul de tranziţie va face cu adevărat după ce va fi instalat şi dacă putem să le credem declaraţiile”, a declarat Heiko Maas în cadrul unei conferinţe de presă de la Berlin, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE.

„Vom vedea ce fac în următoarele zile. Am discutat în Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene şi am ajuns la concluzia că îi vom judeca pe talibani după fapte”, a adăugat el.

Ministrul afacerilor externe germane i-a acuzat din nou pe talibani că obstrucţionează accesul la aeroportul din Kabul al afganilor care vor să plece din ţară.

Talibanii controlează întreaga zonă din jurul aeroportului

„Talibanii au instalat puncte de control peste tot în oraş şi controlează întreaga zonă şi împrejurimile aeroportului. Singurele persoane autorizate să intre în aeroport sunt străinii, dar niciun lucrător local sau cetăţean afgan nu are acces”, a precizat Heiko Maas.

Oficialii germani estimează la circa 2.500 numărul angajaţilor locali, împreună cu familiile lor, care au lucrat cu trupele germane sau la ambasadă şi care trebuie evacuaţi din ţară.

Totodată, la acest număr se adaugă, potrivit Berlinului, circa 2.000 de militanţi pentru drepturile omului sau membri ai ONG-urilor. Împreună cu familiile lor, numărul ar ajunge la 10.000 de persoane.

Dar deocamdată operaţiunile de evacuare rămân haotice în acest stadiu al acțiunii. Un avion militar german a reușit să părăsească astfel Kabulul cu numai şapte cetăţeni afgani la bord. Un al doilea avion german a putut să decoleze marţi, de data aceasta,  cu 125 de persoane la bord, printre care și afgani, a mai specificat Heiko Maas.