Actual Sănătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Încurajez lumea să se vaccineze cât mai rapid antigripal”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Încurajez lumea să se vaccineze cât mai rapid antigripal”
jurnalul.ro

Specialiștii ne avertizează că vom avea cele mai multe viroze din ultimul deceniu.

Potrivit pediatrilor, urmează o explozie a bolilor virale în rândul copiilor. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, sezonul îmbolnăvirilor a început mai devreme și face ravagii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage atenţia că România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ultimii ani. Se pare că totul se întâmplă pentru că oamenii au renunţat la protecţia în colectivitate.

În spitalele de copii din Capitală locurile se ocupă imediat

În București, sute de copii cu infecţii respiratorii se prezintă zilnic la spitalele Grigore Alexandrescu, Marie Curie, Victor Gomoiu ori la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, iar locurile disponibile pentru internare se ocupă imediat după ce se eliberează.

Ne confruntăm cu un sezon „mai intens” de viroze

Marți, 15.11.2022, Alexandru Rafila a precizat că actualul sezon este „mai intens” în ceea ce priveşte virozele şi, probabil, se va termina mai repede decât în alţi ani.

Alexandru Rafila, a declarat: „Este un sezon mai intens în ceea ce priveşte virozele. Probabil că se va termina mai repede decât anii trecuţi. Ştiţi că a început şcoala puţin mai repede. Avem o situaţie în fiecare an legată de viroze. Anul trecut au fost mai puţine. Era stare de restricţie, mască şi aşa mai departe. Ne aşteptam”.

La nivel international, deja unele  țări au impus măsuri drastice pentru a nu se ajunge la o pandemie. De exemplu, în Franța, din cauza numărului masiv de viroze respiratorii,  a fost activat Planul pentru Situații de Urgență.

Ce recomandă ministrul Sănătații românilor

În acest context, ministrul a îndemnat populaţia să se vaccineze antigripal: „Eu încurajez lumea să se vaccineze cât mai rapid antigripal, pentru ca să reducem măcar impactul virusurilor gripale în ceea ce priveşte sezonul rece”.

De asemenea, și binecunoscutul medic pediatru Mihai Craiu,  a spus, într-o postare pe pagina sa de socializare, că acesta unul dintre cele mai mari valuri de îmbolnăviri din UE, din ultimii 10 ani. Se pare că viruşii ajung să circule dintr-o familie în alta şi să sufere mutaţii.

Situația din creșe și grădinițe este îngrijorătoare

Inspectoratul Școlar al Municipiului București, după doi ani de pandemie, nu mai ține evidența elevilor și preșcolarilor care lipsesc din unitățile de învățământ din cauza virozelor respiratorii.

Iar potrivit părinților,  în această perioadă este o adevarată problemă, mai ales în cazul creșelor și grădinițelor.

Încă de la finalul lunii octombrie, Capitala se confruntă cu câteva viroze neobişnuite, care potrivit oamenilor, acestea se resimt mult mai sever şi durează chiar şi până la trei săptămâni.

Care este situația în acest moment la nivel național

În ultima săptămână, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, au fost înregistrate peste 300 de cazuri de gripă, faţă de 74 câte au fost raportate în aceeaşi perioadă a anului 2021, potrivit romaniatv.net.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!