Actual Diverse

Pentru că LGBT ajunge în școlile moldovenești, familiile elevilor se revoltă. Guvernul are o explicație, părinții copiilor alta

Pentru că LGBT ajunge în școlile moldovenești, familiile elevilor se revoltă. Guvernul are o explicație, părinții copiilor alta
Pixabay

O țară mică la răscruce de drumuri, care face acum eforturi uriașe pentru a arăta că merită aderarea la Uniunea Europeană, este Republica Moldova. Acceptarea populației rusofile și a celei tradiționale de rit vechi, comunităților minoritare LGBTQ, este o problemă de actualitate pe agenda guvernului de la Chișinău.

Pentru că LGBT ajunge în școlile moldovenești, familiile elevilor se revoltă. Guvernul are o explicație, părinții copiilor alta

În Republica Moldova a fost lansată marţi campania „Copiii LGBT în şcoala ta”, prezentată ca fiind una de ”conştientizare privind drepturile copiilor LGBT+” din această ţară.

Autoarea campaniei, Tatiana Corcebaş-Onica, a relatat, citată de media, că aceasta ”le dă curaj profesorilor, profesoarelor şi altor persoane adulte din comunitatea şcolară să conştientizeze că stereotipurile şi prejudecăţile faţă de copiii LGBT îi afectează pe toţi copiii.”

Campania face parte dintr-un program european de instruire privind combaterea prejudecăţilor prin instrumente audiovizuale denumit ”Combating hate can be fun”, desfăşurat de Centrul de Informaţii GENDERDOC-M cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în Republica Moldova.

Cine este autoarea inițiativei

Tatiana Corcebaş-Onica este ”specialistă în comunicare şi relaţii publice la Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului”, ea având ”peste 15 ani de experienţă în jurnalism, peste trei ani de experienţă în comunicare, PR şi campanii/activism online în domeniul drepturilor copilului/omului”.

Primul oficial indignat este fostul premier Ion Chicu care a scris pe pagina ssa de Facebook: „Oamenii nu mai reuşesc să facă faţă facturilor şi nevoilor cotidiene, dar guvernarea are alte preocupări urgente – să promoveze LGBT în şcoli.”

Nici fostul președinte socialist Igor Dodon nu s-a lăsat mult așteptaty și a avut o reacție în stilul său caracteristic. Socialistul aflat încă în arest la domiciliu ”a acuzat guvernarea preşedintei Maia Sandu că ”distruge pas cu pas credinţa, familia, economia. Această conducere distruge Ţara!”

În calitate de părinte, Dodon declară că „va exprima o poziţie împărtăşită de majoritatea părinţilor din Moldova pe cazul dat, sunt categoric împotriva propagandei homosexualităţii şi a desfrâului în şcoli, băgată insistent de actuala conducere anti-naţională şi anti-creştină.”

În același context și autorităţile din regiunea autonomă Găgăuzia au anunţat că nu vor permite nicicum desfăşurarea unei asemenea campanii în instituţiile de învăţământ din această regiune.

Și să nu uităm părinții

Între timp nici părinți nu stau degeaba. Ei au început o acţiune de strângere de semnături și au publicat pe platforma online Petitieonline.com, ”o petiție împotriva campaniei numite Copii LGBT în școala ta”.

În opinia părinților, o astfel de campanie promovează valori netradiționale și este în contradicţie nu doar cu „fundamentele sociale ale unei societăți civilizate”, ci și cu canoanele ortodoxe, relatează Rador.

„Totodată, vă informăm că orice influență asupra copilului pentru a convinge și/sau a forța pentru participarea la astfel de lecții de către personalul liceului sau de persoane terțe va fi privită de către noi, părinții, ca o amenințare directă la adresa sănătății psihice și va atrage după sine o scrisoare către autoritățile competente,” se arată în comunicatul postat pe pagina de internet dedicată strângerii de semnături.