Sănătate

Miopia, noua epidemie, afectează grav copiii și adolescenții. Care este cauza, cum se ajunge la aceasta

Miopia, noua epidemie, afectează grav copiii și adolescenții. Care este cauza, cum se ajunge la aceasta

Se instalează încet, pas cu pas, în timp. Se întâmplă chiar sub ochii părinților, mult prea ocupați cu asigurarea traiului zilnic. Și un motiv în plus este lumina slabă, insuficientă, chiar și în sălile de clasă.

Miopia, o nouă epidemie afectează grav copiii și adolescenții. Care este cauza, cum se ajunge la aceasta

O nouă boală afectează pe scară largă copiii și tinerii. Este vorba de miopie, care poate duce, în cazurile foarte grave, chiar la pierderea vederii, scrie evz. Este așa de răspândită încât medicii atenționează că suntem în pragul unei adevărate epidemii.

În ultimele decenii, Asia de Est a înregistrat o creștere uimitoare a ratei miopiei. Tot mai multe dovezi sugerează că principalul motiv al problemelor de vedere este educația: elevii petrec mult timp în săli de clasă slab iluminate. O altă cauză ar fi statul cu orele în fața telefonului sau al calculatorului. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în The Economist.

În anii 60, miopia era o deficiență rară în Asia de Est. Acum, în Hong Kong, Singapore și Taipei, mai mult de 80% dintre cei care termină școala sunt miopi. În Seul, mai mult de nouă din zece tineri sunt miopi. China, care și-a început ascensiunea economică ceva mai târziu, recuperează decalajul. Datele din Guangzhou, în sud, și Mongolia interioară, în nord, arată rate de miopie de aproximativ 80% în rândul tinerilor.

Chiar dacă Asia de Est este în centrul acestei epidemii, Occidentul nu este imun. Studiile indică rate de miopie cuprinse între 20% și 40% în Europa, iar o cercetare realizată în California a constatat o rată de 59% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, potrivit The Economist.

Soluția, după cum și specialiștii, este petrecerea a cât mai mult timp în aer liber. Este vară, soare, natura oferă multiple posibilități de recreere. Și mult apusele jocuri din fața blocului care ar trebui reluate sau reinventate. Prin urmare, avem soluții la îndemână, pentru copii.

Se dezvoltă rapid

Miopia este un viciu de refracție care afectează vederea la distanță. Este un defect de vedere frecvent, un sfert din populația generală este mioapă. Studii recente arată că miopia este în creștere. Persoana cu miopie poate vedea clar obiectele de aproape, însa vede neclar (în ceață) obiectele aflate la distanță. Miopia apare când forma ochiului este alungită (diametrul din față către spate este mai mare decât normal), ceea ce determină ca razele de lumină să se refracte (să își schimbe direcția) incorect, focalizând imaginea în fața retinei, și nu pe retină, cum este normal, spun medicii specialiști de la Regina Maria. Miopia se poate dezvolta rapid sau gradual, adesea înrăutățindu-se în timpul copilariei și adolescenței. Frecvent, mai mulți membri ai familiei au miopie. Examenul oftalmologic stabilește diagnosticul de miopie. Vederea neclară poate fi compensată cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau chirurgiei refractive.

Foto: ziare.com/video: youtube

 

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!