Lifestyle

Mitică Popescu a supraviețuit coloniei de muncă de la Periprava. Cine l-a aruncat în închisorile comuniste

Mitică Popescu a supraviețuit coloniei de muncă de la Periprava. Cine l-a aruncat în închisorile comuniste

Celebrul actor Mitică Popescu a plecat într-o lume mai bună pe 3 ianuarie 2023, pe patul de spital. Am pierdut o altă stea. Sunt puțini cei care știu că vedeta a stat în închisorile comuniste timp de trei ani. Pentru că nu și-a turnat prietenii la Securitate care vroiau să fugă în SUA.

După câteva zile mă trezesc umflat de Securitate. Că eu n-am ştiut că ăia vor să fugă din ţară?

Regretatul actor a fost încarcerat pe data de 9 februarie 1959 și a rămas în spatele gratiilor timp de trei ani. Povestea a început chiar de ziua Sfântului Ștefan când, invitat la ziua unui prieten, a auzit că unii vroiau să plece în America. De aici a început calvarul, iar Mitică a fost acuzat de „nedenunţare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”. Securitatea avea să-i facă cel mai mare rău din viață.

“Că eu n-am ştiut că ăia vor să fugă din ţară? «N-am ştiut”

„Eram la nişte vecini, de un Sfântul Ştefan, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povesteşti la întâlnirile astea tot ce-ţi trece prin minte, unii au spus că vor să plece în America. Eram în 1958. Îţi dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche şi mi-a ieşit pe cealaltă.

După câteva zile mă trezesc umflat de Securitate. Că eu n-am ştiut că ăia vor să fugă din ţară? «N-am ştiut». Că au trimis o scrisoare la Ambasada Americii, n-am ştiut? «Nu, n-am ştiut». «Aţi discutat lucrurile astea între voi; n-ai auzit?». «Nu». «N-ai auzit… Lasă că-ţi spunem noi. Uite că noi ştim!»”, a povestit Mitică Popescu într-un interviu pentru Mediafax.

“Ne-au mutat, însă, de la Jilava la Periprava, la munci agricole, la porumb”

E greu de spus în cuvinte prin ce a putut să treacă, dar a reușit să învingă orice durere și să supraviețuiască coloniei de muncă de la Periprava. Un loc unde au murit foarte mulți deținuți din cauza epuizării și a lipsei de alimentație.

„După arestare, o perioadă nu ne-au scos la muncă. Aşa era atunci. În vară, prin iunie, ne-au mutat, însă, de la Jilava la Periprava, la munci agricole, la porumb. E drept că n-am stat acolo decât vreo trei luni, până în septembrie.

Pe urmă, ne-a mutat iar, în Balta Brăilei, la Salcia, într-o colonie de muncă – am lucrat la dig, la canalele de desecare. La Salcia am stat până în noiembrie 1961, când m-au eliberat”, a relatat în trecut Mitică Popescu.

După trei ani de la eliberare a reușit să dea din nou examen la teatru

Nici după ce a fost lăsat liber viața nu a fost ușoară pentru Mitică Popescu, pentru că a fost urmărit de Securitate timp de trei ani. După această perioadă neagră a reușit să-și vadă visul cu ochii și să dea din nou examen la teatru.