Lifestyle

Mobilizarea din umbră a Rusiei este accelerată cu noi unități etnice din Caucazul de Nord

Mobilizarea din umbră a Rusiei este accelerată cu noi unități etnice din Caucazul de Nord
voluntari din caucaz/ foto: rferl.org

Confruntată cu o criză de personal din ce în ce mai mare în cadrul armatei sale, Rusia se străduiește să găsească luptători pentru războiul din Ucraina și recrutează masiv din regiunea Caucazului de Nord pentru a forma noi unități, care sunt apoi trimise la luptă, după o pregătire minimală.

Oficialii regionali din Daghestan, Ingushetia și Kalmykia au anunțat planuri de a forma companii de pușcași, formate din soldați dintr-o anumită republică rusă. Potrivit raportărilor Caucasus.Realities, un post de știri regional al Serviciului RFE/RL al Caucazului de Nord, aceste unități naționale sunt formate în principal din soldați contractați, care au pregătire militară anterioară. Aceștia sunt vizați de acțiunile locale de recrutare a oamenilor care au vârsta corespunzătoare pentru înrolare.

„Se pare că guvernatorii [acestor republici din Caucazul de Nord] au fost instruiți să formeze forțe suplimentare pe lângă recrutarea oficială prin birourile militare de înregistrare și înrolare”, a declarat pentru RFE/RL, Serghei Krivenko, directorul „Citizen.Army.Law” pentru drepturile omului.

Krivenko spune că Citizen.Army.Law monitorizează îndeaproape formarea acestor unități, dar spune că încă nu sunt foarte clare situațiile de care se vor ciocni, inclusiv dilema salariilor și a clasificării oficiale ca personal militar în cadrul Ministerului Apărării sau desemnarea lor ca unități paramilitare sau grupări mercenare – denumiri care le-ar putea lăsa într-o zonă gri, legală.

El adaugă că, în timp ce formarea unor astfel de unități are loc în toată Rusia în acest moment, Caucazul de Nord este o țintă specială, regiunea găzduind unele dintre cele mai scăzute standarde de viață și salarii din întreaga țară.

„Crearea acestor unități naționale este legală. Nu există acte care să interzică formarea lor dacă sunt sub tutela Ministerului Apărării”, a spus Krivenko. „Dar dacă aceste unități sunt asamblate de autorități „pentru a ajuta” Ministerul Apărării, atunci acest lucru este ilegal, deși se pare că toată lumea se face că plouă, în ultimul timp.”

Rusia își desfășoară, de asemenea, înrolarea de primăvară, în care încearcă să recruteze aproximativ 130.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani până la jumătatea lunii iulie.

Din punct de vedere legal, conscrișii nu pot fi trimiși la luptă decât dacă au cel puțin patru luni de antrenament, iar Moscova a spus în mod repetat că nu va trimite conscriși în Ucraina, dar au existat mai multe cazuri confirmate de soldați fără experiență care au fost trimiși în luptă, începând cu data de 24 februarie.