Actual Lifestyle

Moldova în Univers: Primul satelit inventat de cercetătorii moldoveni, plasat pe orbită. Cine sunt creatorii și ce spun ei 

Moldova în Univers: Primul satelit inventat de cercetătorii moldoveni, plasat pe orbită. Cine sunt creatorii și ce spun ei 
Foto: realitatea.md

Promovarea unei țări în lume se face și prin cucerirea spațiului din Univers. Și Republica Moldova a reușit, pentru că vorba aceea ”mai bine mai târziu decât niciodată.” Cine este inventatorul și ce povestește după lansarea pe orbită, în cele ce urmează, astăzi, la Infoactual.

Moldova în Univers: Primul satelit inventat de cercetătorii moldoveni, plasat pe orbită. Cine sunt creatorii și ce spun ei

Primul satelit creat în Republica Moldova a fost deja plasat pe orbită. Obiectul, numit TUMnanoSAT, a fost construit la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

TUMnanoSAT a „pornitîn spațiu luna trecută, cu o navă SpaceX. Acesta a fost întâmpinat de către astronauții de pe Stația Spațială Internațională pe 16 iulie.

Anunțul a fost făcut abia acum când s-a aflat cu exactitate că satelitul a funcționat și a ajuns cu bine la destinața finală.

Plasarea aparatului pe orbită a revenit partenerilor internaționali ai UTM: Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale.

Istoric

În perioada iunie-august 2021, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor impuse de Agenția Aerospațială a Japoniei. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Țara Soarelui Răsare, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie, acesta a fost transmis la NASA.

Crearea și lansarea satelitului are loc în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională. Video: aici.

Ce se știe despre sateliți

Sateliții artificiali sunt obiecte create de om, care sunt lansate în spațiu și orbitează un corp ceresc. Orbita lor trebuie să fie relativ stabilă pe o perioadă mai mare de timp pentru ca sensul de „satelit” să se păstreze.

În marea lor majoritate, sateliții artificiali sunt nave robotice folosite pentru comunicații, supraveghere, și orbitează în jurul Pământului. Sateliții sunt folosiți pentru un număr mare de scopuri.

Există sateliți de observare a Pământului civili și militari, sateliți de comunicații, sateliți de navigație, sateliți meteorologici și sateliți de cercetare. Stațiile spațiale și navele spațiale cu echipaj uman pe orbită sunt, de asemenea, sateliți.

Un satelit primește semnalul de la o stație emițătoare de pe Pământ (uplink) care amplifică și retransmite semnalul spre o stație de recepție (downlink), la o frecvență diferită.

Primii sateliți au fost proiectați pentru a opera în mod pasiv, aceștia serveau doar la a reflecta semnale care erau direcționate spre ei de către stațiile de pe Pământ. Semnalele erau reflectate în toate direcțiile, astfel încât să poată fi recepționate de către stațiile aflate la sol.

În prezent, sateliții folosesc exclusiv sisteme de operare active, în care fiecare poartă propriul echipament transmisie-recepție. Sateliții folosesc benzi de frecvență de aproximativ 6 GHz.