Actual International

Stația Spațială Internațională a deviat pentru a evita ciocnirea cu bucăți de proiectil rusesc, anti-satelit

Stația Spațială Internațională a deviat pentru a evita ciocnirea cu bucăți de proiectil rusesc, anti-satelit
Twitter

Stația Spațială Internațională a deviat pentru a evita ciocnirea cu bucăți de proiectil de la un test rusesc cu rachete anti-satelit

  • Resturile de la un test rusesc de arme anti-sateliți amenințau să se ciocnească de Stația Spațială Internațională.
  • Testul din noiembrie 2021 a distrus satelitul Cosmos 1408 din era sovietică, trimițând resturi prin spațiu.
  • Stația Spațială Internațională efectuează în mod regulat manevre de evitare pentru a evita astfel de resturi.
  • Stația Spațială Internațională a trebuit să efectueze o manevră de evitare joi pentru a nu fi lovită de resturile spațiale pe care le-a lăsat un test rusesc de arme anti-sateliți.

În noiembrie 2021, Rusia a efectuat un test de arme anti-sateliți care a distrus satelitul Cosmos 1408, lansat în era sovietică și a lansat peste 1.500 de bucăți de resturi în spațiu. Bucăți din acele resturi au trecut în apropierea ISS în această săptămână, determinând manevra de evitare.

„Echipajul nu a fost niciodată în pericol și manevra nu a avut niciun impact asupra operațiunilor stației”, se arată într-un comunicat publicat de NASA despre manevra de evitare. „Fără manevră, s-a prezis că fragmentul ar fi putut trece la aproximativ o jumătate de milă de stație”.

ISS efectuează astfel de manevre de evitare pentru a ocoli resturile spațiale în mod destul de regulat, așa cum au fost inclusiv incidentele din noiembrie și decembrie anul trecut. În timp ce coliziunile cu resturi de dimensiunea unei mingi de baseball ar putea ucide astronauții de la bord, coliziunile cu resturi mai mici au cauzat daune stației.

Anul trecut, o bucată necunoscută de gunoi spațial a lovit brațul robot al stației internaționale, perforându-l. În 2016, o mică bucată de gunoi spațial, de dimensiunea aproximativă a unei gene, a provocat o zgârietură în cupola de sticlă a stației.

Agenția Spațială Europeană estimează că există peste un milion de bucăți de resturi potențial dăunătoare pe orbită.