Lifestyle

Moldova răspunde atacului cu rachete de luni dimineață și expulzează un diplomat rus. Ce alte măsuri au fost luate

Moldova răspunde atacului cu rachete de luni dimineață și expulzează un diplomat rus. Ce alte măsuri au fost luate
Nord News

După ce luni toată ziua pe rețele de socializare a circulat o filmare prin care se vede cum o rachetă cade în apropierea unor case, Serviciul de presă al Ministerului moldovean de Interne a confirmat că o rachetă rusească a fost doborâtă de un sistem de apărare antiaeriană ucrainean și a căzut la periferia satului moldovean Naslavcea (sat din raionul Ocnița, Republica Moldova), situat în nordul țării.

Moldova răspunde atacului cu rachete de luni dimineață și expulzează un diplomat rus. Ce alte măsuri au fost luate

O rachetă a Rusiei se pare că a greșit ținta și a căzut, în cursul dimineții de luni, 31 octombrie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectilul nu a făcut victime umane, dar a produs o serie de pagube. Proiectilul s-a prăbușit la marginea localității Naslavcea, în apropierea barajului cu același nume.

Mai multe ferestre ale unor locuințe din zonă au fost sparte de vibrațiile produse de explozie. Racheta rusească ar fi vizat de fapt o țintă de pe teritoriul Ucrainei, dar a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Primele acțiuni intreprinse de Moldova

Republica Moldova, pe fondul acțiunii eșuate a Rusiei, a anunțat luni expulzarea unui diplomat rus de la ambasada Moscovei la Chișinău, după incidentul din cursul dimineții, când o rachetă rusească doborâtă de armata ucraineană sa căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău se menționează:

”În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a decis declararea drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău”.

Atacurile cu rachete asupra țării vecine afectează securitatea Moldovei

„În cadrul convocării, MAEIE a reiterat faptul că atacurile cu rachete asupra țării vecine escaladează în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului. A fost subliniat că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene generează inclusiv amenințări tot mai mari pentru securitatea energetică a țării,” se arată în același comunicat.

Ce alte măsuri au fost luate de statul vecin

Printre ţintele atacului rusesc a fost şi centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk, aflată la doar 15 km de Republica Moldova, relatează portalul Deschide.md.

Ca urmare, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a anunţat sistarea activităţii a cinci puncte de trecere a frontierei. Este vorba în primul rând de Giurgiuleşti-Reni care nu funcţionează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană.

Şi-au întrerupt activitatea şi punctele de trecere a frontierei din Otaci, Larga, Unguri, Briceni din motive de securitate, după ce autorităţile ucrainene au interzis trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei.

„Recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru punctele de trecere din proximitate sau să amâne, în măsura posibilităţilor, deplasările în Ucraina”, transmite Poliţia de frontieră a Republicii Moldova.