Actual

Răspunsul Rusiei, după ce un reprezentant al ambasadei sale la București a fost expulzat din ordinul ministrului Aurescu

Răspunsul Rusiei, după ce un reprezentant al ambasadei sale la București a fost expulzat din ordinul ministrului Aurescu

UpDate. La 24 de ore de la anunțul MAE că a expulzat al reprezentant al Ambasadei Rusiei la București, a fost făcută publică și poziția guvernului de la Moscova.

Răspunsul Rusiei, după ce un reprezentant al ambasadei sale la București a fost expulzat din ordinul ministrului Aurescu

Conform agenţiei de presă TASS, citată de Agerpres, Moscova va răspunde „în mod adecvat” deciziei Bucureştiului de a declara persona non grata un angajat al ambasadei Rusiei, a comentat reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Desigur, vom răspunde adecvat demersului românesc şi vă vom informa suplimentar despre măsurile luate”, a menţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, potrivit surselor citate.

Zaharova a subliniat că România l-a declarat pe angajatul ambasadei Rusiei persona non grata „fără motiv şi sub pretexte exagerate”.

Potrivit unui reprezentant oficial al misiunii diplomatice ruse, acţiunile Bucureştiului sunt „o nouă provocare implementată conform unui scenariu ce a fost testat în mod repetat în marea majoritate a ţărilor membre UE şi NATO în ultimele luni”.

„Acţiunile stereotipe ale autorităţilor române sunt menite să demonstreze loialitatea lor maximă faţă de mediile corporative occidentale”, a subliniat Zaharova. „Nu există aici nicio linie independentă a Bucureştiului cu orientare naţională, ceea ce nu face decât să agraveze situaţia”, a adăugat ea, citată de agenţiile de presă TASS şi Ria Novosti.

Știrea inițială

Autoritățile române au decis declararea ca persona non grata în România a unui reprezentant al Ambasadei Rusiei la București. Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, care a fost informată cu privire la decizie, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Un reprezentant al Ambasadei Rusiei la București, declarată personă non grata. Alţi 10 au fost declaraţi în luna aprilie

„Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961”, informează MAE. Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni.

Alţi zece membri ai Ambasadei Ruse în România au fost declaraţi persoane non grata în luna aprilie

În luna aprilie, MAE a mai anunţat că alţi zece membri ai Ambasadei Ruse în România au fost declaraţi persoane non grata, motivând că „activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

În urma retragerii trupelor ruse din mai multe regiuni ale Ucrainei, ţările occidentale au cerut o anchetă privind „crimele de război” atribuite soldaţilor ruşi şi au anunţat expulzarea mai multor diplomaţi.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persone non grata pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a informat MAE.

Potrivit informării MAE din data de 5 aprilie, elemente au fost comunicate părții ruse cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei.