Lifestyle

Moldova și Ucraina, între primele 10 ţări calificate în finala de la Torino a Eurovision 2022

eurovision

EUROVISION Song Contest 2022 are loc în Italia, la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai 2022, iar finala va avea loc pe 14 mai 2022.

Moldova și Ucraina, între primele 10 ţări calificate în finala de la Torino a Eurovision 2022

La prima semifinală a Eurovision 2022, printre țările care au urcat marți, 10.05.2022, pe scena de la Torino a fost și Republica Moldova.

Prima semifinală a ediției cu numărul 66 a concursului Eurovision, a avut loc marți seară (10.05.2022), pe scena de la Arena Pala Olimpico, Torino.

În primele 10 țări calificate în finala concursului s-au regăsit și Moldova și Ucraina.

În semifinala concursului, Moldova si Ucraina au participat alături de alte 17 țări, respectiv: Albania, Armenia, Austria, Bulgaria, Croația,  Danemarca, Elveţia, Grecia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Slovenia, Ucraina, potrivit TVR.

Spectacolul a putut fi urmărit de români, marți seara, 10.05.2022, începând cu ora 22:00, pe posturile de televiziune TVR 1 și TVRi.

Publicul din România poate urmări imagini inedite de la eveniment în programele de știri ale TVR și pe pagina oficială https://www.facebook.com/eurovision.romania/, unde sunt difuzate, zilnic, în exclusivitate, materiale şi transmisiuni live de la Arena Pala Olimpico.

Ţările calificate direct în finală au fost cele din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia.

În urma semifinalei de marți seara, doar 10 țări s-au calificat pentru finală și anume:

  • ISLANDA – Systur : „Með Hækkandi Sól”
  • GRECIA – Amanda Giorgiadie Tenfjord : „Die Together”
  • NORVEGIA – Subwoolfer : „Guve Theat Wolf a Banana”
  • ARMENIA – Rosa Linn : „Snap”
  • LITUANIA – Monica Liu : „Sentimentai”
  • ELVEŢIA – Marius Bear : „Boys Do Cry”
  • UCRAINA – Kalush Orchestra : „Stefania”
  • REGATUL ŢĂRILOR de JOS – S10 : „De Diepte”
  • REPUBLICA MOLDOVA – Zdob şi Zdub & Advahov : „Trenuleţul”
  • PORTUGALIA – Maro : „Saudade, Saudade”

REPUBLICA MOLDOVA a fost reprezentată de trupa Zdob și Zdub și Frații Advahov, care au cântat melodia „Trenulețul”. Melodia a fost lansată cu videoclip în luna decembrie 2021 și  conține mai multe trimiteri la frăția Republicii Moldova cu România.

Formația Zdob și Zdub și frații Advahov au fost interpreții cu  numărul 9

Înainte de prima semifinală a EUROVISION 2022, reprezentanții Republicii Moldova au declarat: „Am avut și simțim suportul vostru, drag public, chiar din momentul lansării Trenulețului! Acum e rândul nostru să vă dăm energia pozitivă acumulată”, citează hotnews.ro

Alături de REPUBLICA MOLDOVA, în marea finală a EUROVISION 2022, care va avea loc sâmbătă, 14.05.2022,  s-a calificat si UCRAINA cu melodia „Stefania”, interpretată de Kalush Orchestra: „Vă mulţumim că sprijiniţi Ucraina!”, a spus solistul Oleg Psyuk pe scena Arena Pala Olimpico.

 WRS reprezintă ROMÂNIA la EUROVISION 2022

ROMÂNIA va fi reprezentată la EUROVISION 2022 de WRS, care a câștigat finala Selecţiei Naţionale cu piesa „Llamame”.

WRS, reprezentantul României, va intra în concurs în a doua semifinală a EUROVISION 2022, respectiv joi, 12 mai 2022.

Andrei Ionuț Ursu este numele real al lui WRS (pronunțat urs) și s-a născut in 1993, în Buzău. A început să danseze la vârsta de 12 ani , fiind încurajat de părinții săi, dar și de dansatori de muzică populară.

A fost dansatorul unor artiști celebri precum Carla’s Dreams, Inna si Antonia și a făcut parte din echipa de balet a PRO TV la emisiuni precum Vocea României și Românii au Talent.

În anul 2015 și-a început cariera muzicală în trupa de băieți Shot. După doi ani a părăsit proiectul, s-a mutat la Londra și a început să compună muzică.

În urma cu doi ani, mai exact în ianuarie 2020, a început proiectul muzical electropop cu numele de scenă WRS, ulterior semnării unui contract cu Global Records, debutând cu piesa „Why”.

În februarie 2022, WRS a lansat single-ul „Llamame”, piesă cu care s-a calificat în finala selecției naționale  în vederea reprezentării României la concursul Eurovision 2022.