Social

Momentul așteptat de milioane de români! 1 iunie aduce o veste bună pentru posesorii de carduri de alimente

Vouchere sociale, sursa foto click.ro
sursa foto click.ro

Beneficiarii cardurilor de alimente au motive de bucurie! Cei 250 de lei, care vor fi acordați până pe 10 iunie, sunt așteptați cu nerăbdare de peste 2 milioane de români.

Tichetele de masă și de alimente sunt distribuite românilor pe parcursul anului în șase tranșe, fiecare dintre ele costând 250 de lei. Suma de 1.500 de lei este, așadar, asigurată în șase tranșe egale, conform calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Înainte de vacanța de Paște, a doua tranșă a fost plătită în luna aprilie.

Cardurile vor fi încărcate pe 1 iunie

Din cauza termenului limită de 1 iunie pentru completarea cardurilor, românii cu posibilități financiare reduse care se califică pentru aceste cupoane alimentare se pot bucura în curând de suma de 250 de lei.

Beneficiarii acestui ajutor pot folosi banii pentru a cumpăra alimente din magazinele partenere și mese calde. Ajutorul este distribuit la fiecare două luni, în tranșe egale de 250 de lei.

Un număr estimat de 2,4 milioane de români ar fi beneficiari ai acestui program social, potrivit datelor făcute publice de Guvernul României. Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene susțin că, în luna aprilie, prin intermediul tichetelor sociale au fost virați 623.874.750 de lei și au fost emise 2.406.112 carduri.

„Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații. Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023.

Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.

Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a declarat  ministrul Marcel Boloș.

Cine beneficiază de vouchere

Copiii și adulții care au un handicap cronic, acut sau moderat și care au un venit net lunar mai mic sau egal cu 1.700 de lei sunt eligibili pentru cardurile de hrană și masă caldă, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit RomâniaTV, acest ajutor financiar se acordă și familiilor monoparentale cu venituri mai mici sau egale cu 675 de lei, familiilor cu cel puțin doi copii în întreținere și familiilor cu cel puțin un copil în întreținere.

De asemenea, printre beneficiarii acestor carduri se numără și persoanele care și-au stabilit deja dreptul la ajutor social în baza Legii 416/2001, precum și pensionarii din sistemul public de pensii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și persoanele cu drepturi legale speciale ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1700 de lei.