Social

Sprijinul pentru plata facturilor la încălzire se suplimentează! Marcel Boloș a anunțat o nouă măsură

bani marcel bolos
Sursă foto: antena 3 cnn

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat că românii care se încadrează în categoria persoanelor vulnerabile și care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire vor beneficia de o nouă formă de ajutor din partea statului.

Noua ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern prevede că persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire vor beneficia, gratuit, și de reabilitarea termică a locuinţelor. Proiectul de act normativ, introduce noi reglementări cu privire la proiectele finanţate din fonduri europene, în vederea accesării celor 5 miliarde de euro care mai pot fi atrase din perioada de programare 2014-2020.

„Continuăm eforturile pentru a ne asigura că România beneficiază de întregul buget aferent perioadei 2014 – 2020 pus la dispoziţie prin politica de coeziune pentru a duce la bun sfârşit proiectele de infrastructură, care reprezintă o prioritate strategică pentru România. În acest sens, am adoptat noi reglementări care să răspundă situaţiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora şi să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziţie sunt folosite pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale românilor şi pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare şi inovare. De asemenea, pentru perioada 2021 – 2027 avem perspectiva unor investiţii de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune şi este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susţină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade şi să asigure acces facil şi transparent la fonduri. „, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Reabilitare termică gratuită

Potrivit comunicatului remis publicității de către MIPE, noile măsuri prevăzute au și o componentă socială importantă.

„Avem şi două modificări ce vor avea un puternic impact social. Pe deoparte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuinţelor se va face gratuit, fără să fie taxaţi în acest sens. Mai mult, vom permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, a precizat ministrul Investițiilor Marcel Boloş, citat de Antena3.

Se majorează valoarea eligibilă a cheltuielilor pe proiect

Măsura legislativă adoptată de Executiv vizează li ajustarea preţurilor la proiectele de investiţii în concordanţă cu evoluţia preţului la materiale şi utilităţi, pentru a elimina blocajele în implementare, prin raportare la indici anuali publicaţi de INS.

Totodată, este introdusă și o nouă condiție, care prevede că, pentru majorarea valorii eligibile a cheltuielilor unui proiect, beneficiarul fondurilor externe nerambursabile trebuie să utilizeze cel puţin 50% din valoarea eligibilă alocată prin contractul de finanţare.