Economic

Mugur Isărescu, despre educația financiară din România: „Cetățenii ar trebui să aibă cunoștințe despre funcționarea economiei”

Isarescu-trage-semnalul-alarma
Sursa foto universul.net

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a vorbit astăzi despre cum fiecare cetățean ar trebui să aibă cunoștințe despre funcționarea economiei în ansamblu și a economiei naționale, mai ales în contextul economiei de piață.

„Genericul conferinței de astăzi vorbește de la sine: „O perspectivă critică asupra rolului educației în incluziunea și reziliența financiară în România„. Practic, noi găzduim o dezbatere consonantă cu preocupările noastre, ale Băncii Naționale.

Sunt preocupări continue dedicate acestui subiect: educația financiară. De data asta, punctul de pornire îl constituie însă o serie de studii recente despre nivelul de educație financiară a adulților din România”, a menționat Mugur Isărescu.

„Majoritatea cetăţenilor adulţi din România au cunoştinţe insuficiente în domeniul financiar.

Este însă cunoscut că, pentru o funcţionare cât mai eficientă a mecanismelor economice, fiecare persoană activă ar trebui să deţină informaţii economico-financiare minime, care să-i permită să-şi gestioneze banii şi riscurile asociate în mod responsabil, să cunoască modul de funcţionare a economiei în general şi a economiei naţionale, economiei de piaţă, în special.

Ce trebuie făcut pentru a ajunge cât mai repede la o atare stare în România? Aceasta este o temă pe care cred că o va aborda explicit sau implicit conferinţa de astăzi”, a punctat guvernatorul BNR, potrivit Antena3.

Mugur Isărescu a subliniat că opiniile care sunt prezentate în conferinţă vor fi cele ale autorilor respectivelor studii, care au o dimensiune preponderent sociologică, cercetarea fiind de regulă făcută din perspectiva atitudinii şi comportamentului faţă de fenomenele economice şi faţă de bani.