Lifestyle

Mulți americani cred că locuința lor este locuită de fantome. Cercetătorii au o explicație

Mulți americani cred că locuința lor este locuită de fantome. Cercetătorii au o explicație
EVZ

Un studiu de ultimă oră atestă că mulți americani cred că locuința lor este locuită de fantome, o convingere pentru care cercetătorii au o explicație. Cu toate acestea, oamenii au și ei poveștile lor. Despre ele vom vorbi în cele ce urmează.

Mulți americani cred că locuința lor este locuită de fantome. Cercetătorii au o explicație

Shane Booth este profesor de fotografie și locuiește în localitatea Benson din statele Unite. Într-un interviu acordat New York Times, profesorul Booth a descris alte câteva întâlniri inexplicabile și stranii care l-au făcut să creadă că locuința sa veche de un secol este bântuită.

Tablouri agățate pe perete, descoperite mai târziu perfect așezate pe podea, fără rame rupte care să indice o cădere. A observat vaze mutate în locuri diferite, a văzut momentan o fantomă (un bătrân) și a auzit râsete strigătoare la cer atunci când nu mai era nimeni în casă.

„Sunt atât de multe lucruri mărunte care se întâmplă sporadic și pe care pur și simplu nu ți le poți explica”, a mărturisit el.

Mulți americani cred că locuința lor este locuită de cineva sau ceva care nu este o ființă vie

Un studiu realizat în această lună, octombrie, de către compania de securitate pentru locuințe Vivint, cu sediul în Utah, a constatat că aproape jumătate din cei o mie de proprietari chestionați credeau că locuința lor este bântuită. Un alt sondaj efectuat pe 1.000 de persoane de către Real Estate Witch, o platformă de educație pentru cumpărătorii și vânzătorii de case, a găsit rezultate similare, 44% dintre respondenți spunând că au locuit într-o casă bântuită.

Cercetătorii atribuie creșterea credinței în supranatural ca urmare a 1. creșterii numărului de informații dezvăluite de media, legate de paranormal, 2. la scăderea afilierii religioase și 3. la pandemie.

Mulți dintre oamenii care spun că trăiesc cu fantome au noi întrebări: Cum se poate trăi cu fantomele? Există modalități de a te simți confortabil cu ele sau anumite acțiuni de care să te ferești pentru a nu le deranja?

Casa domnului Booth a fost construită inițial ca biserică baptistă în 1891, a aflat acesta din urmă în urma unor căutări în mediul online. Oricât de înspăimântătoare ar putea fi uneori aceste experiențe, profesorul Booth povestește că a făcut un fel de pace cu ele.

Prof. Booth ține în mână un telefon mobil care arată o fotografie a bisericii pe terenul unde este acum casa sa din Benson. Foto: New York Times

„Iubesc această casă. Am făcut din ea spațiul meu și nu vreau să las nimic să mă dea afară”, a spus domnul Booth. „Când se întâmplă lucruri, vorbesc cu ea (fantoma n.r.) și îi spun: „Hei, calmează-te”.”

În timp ce conviețuirea cu un spirit poate fi o experiență înfricoșătoare, unii oameni se bucură de ea sau, cel puțin, au învățat cum să trăiască cu ea.

„Nu mă opun unui pic de ciudățenie”, a declarat Brandy Fleischer, în vârstă de 28 de ani, care locuiește într-o casă construită inițial în anii 1800 în Genoa City, Wis. Doamna Fleischer a spus că ea crede că casa este bântuită și că una dintre fantome se numește Henry.

Aceasta și-a dat seama de acest lucru plasând un pendul deasupra unei planșe cu litere pe ea și cerând spiritului să îi silabisească numele, a explicat ea. „Îi place să facă farse. Uneori mută pantofii din loc”, a spus ea. Ea își explică traiul cu fantomele prin faptul că are colegi de cameră, doar că se întâmplă ca aceștia să fie unii pe care nu i-a cerut.

Unii oameni cred că fantomele îi pot urmări de la o casă la alta

Lisa Asbury locuiește în casa ei din Dunlap, Illinois, de trei ani. Dar activitatea paranormală pe care a observat-o a început în vechea ei casă în 2018, după moartea bunicului soțului ei, și este identică cu ceea ce experimentează acum, a spus ea.

Doamna Asbury, în vârstă de 43 de ani, a spus că a văzut obiecte zburând de pe rafturi, lumini intermitente în mai multe camere și palete de ventilator care au început să se rotească brusc. „Aud cum mi se strigă numele când sunt singură, pași fantomatici, câinii noștri latră în timp ce se holbează la nimic”, a adăugat ea.

Dar nimic nu a părut agresiv, a spus doamna Asbury. Doar căutătoare de atenție. „Cred că spiritele noastre sunt o familie”, a spus ea.

„Am sentimentul că ne vizitează diferiți membri ai familiei în momente diferite. De obicei, dacă se întâmplă ceva, recunoaștem cu voce tare sau pur și simplu salutăm spiritul”, a spus doamna Asbury.

Și exemplele continuă, dar noi ne vom opri aici. Cu siguranță știți povești asemănătoare, dar pentru că nu știm nimic concret rămâne veșnica întrebare: ”to be or not to be” (a fi sau a nu fi).