Actual

Mulți români preferă munca part-time! Câte posturi sunt vacante

INS Locuri de munca, sursa foto anas.md ANFOM
sursa foto arhiva personala

Piața muncii din România a înregistrat o creștere semnificativă în ceea ce privește numărul locurilor de muncă part-time oferite începând din acest an.

Cu peste 62.000 de astfel de poziții deschise până în prezent, cifra este cu aproximativ 10% mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent, în ciuda faptului că locurile de muncă part-time continuă să fie impozitate la nivelul salariului minim pe economie.

Joburile part-time, la mare căutare

Această tendință semnificativă de creștere a locurilor de muncă part-time este însoțită de o creștere semnificativă a numărului de aplicații pentru astfel de poziții în perioada ianuarie – octombrie 2023, înregistrându-se o creștere de 10% față de anul anterior.

Bogdan Badea, CEO al eJobs, observă această tendință ca o revenire a interesului pentru locurile de muncă part-time în 2023, în ciuda faptului că majoritatea candidaților se orientează către joburile full-time, care oferă nu doar salarii mai mari, ci și o stabilitate pe termen mai lung.

„2023 marchează o revenire a subiectului „part-time” în orizonturile de interes ale angajatorilor și candidaților, cu toate că principala direcție spre care vor să meargă în special candidații este cea a joburilor full time, care nu doar că vin și cu salarii mai mari, dar sunt și asociate cu ideea de stabilitate pe termen mai lung” spune Bogdan Badea.

Retailul, cap de listă

Domeniile cu cele mai multe poziții part-time disponibile în această perioadă au fost retail, entertainment, servicii, advertising/marketing/PR, turism, industria alimentară, asigurări și call-center/BPO.

„Este interesant faptul că vedem, în cazul joburilor cu jumătate de normă, o disponibilitate mai crescută a angajatorilor pentru munca remote. Foarte probabil acest lucru se întâmplă pentru că sunt conștienți că mulți își iau încă un job deoarece au nevoie de o suplimentare a veniturilor, potrivit Profit.ro.

Aproximativ 15% dintre locurile de muncă part-time postate în acest an sunt pentru munca remote, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu procentul de 7,4% la nivel general pentru toate tipurile de joburi nou postate în 2023. Cu 1,3 milioane de aplicații înregistrate pentru aceste poziții, interesul candidaților pentru locurile de muncă part-time a crescut semnificativ, cu un accent deosebit pe oportunitățile care permit munca de acasă.

Joburile part-time sunt în continuare o opțiune populară pentru candidații mai tineri care doresc să acumuleze experiență în timpul studiilor, dar sunt totodată și o sursă suplimentară de venit pentru cei cu experiență care caută să-și mărească câștigurile. Chiar și în contextul creșterii costurilor de trai, joburile part-time devin o modalitate importantă de a face față cheltuielilor curente.