International

N-au bani, dar cumpără. Vânzările Apple au crescut, pe fondul unei economii șubrede

Compania Apple, Sursa foto dreasmtime.com
Sursa foto dreasmtime.com

Rezultatele Apple Inc. au depășit joi așteptările, demonstrând rezistența gigantului tehnologic într-o economie globală în scădere, datorită vânzărilor de iPhone mai bune decât se așteptau și a unor progrese notabile în India și pe alte piețe noi.

Acțiunile celei mai mari companii americane în funcție de valoarea de piață au crescut cu 2% după ce Apple a depășit așteptările Wall Street în ceea ce privește veniturile și profitul pentru trimestrul din 1 aprilie. Rezultatele companiei contrastează cu cifrele dezamăgitoare ale marilor producători de cipuri, din cauza unei reveniri mai lente decât se aștepta a creșterii economice din China.

Venituri mai mari decât s-a preconizat inițial

Directorii Apple au declarat joi că marjele brute de profit pentru trimestrul curent vor fi mai bune decât cele prognozate, în ciuda unei scăderi așteptate a veniturilor, deoarece problemele legate de lanțul de aprovizionare s-au îmbunătățit.

Apple a anunțat că vânzările pentru al doilea trimestru fiscal, încheiat la 1 aprilie, au scăzut cu 2,5%, la 94,8 miliarde de dolari, peste așteptările pentru un declin de 4,4%, potrivit datelor Refinitiv. Profitul a fost stabil, de 1,52 dolari pe acțiune, față de estimările de 1,43 dolari pe acțiune.

Vânzările de IPhone au crescut cu 1,5%, la 51,3 miliarde de dolari, depășind așteptările pentru o scădere de 3,3%, chiar și în condițiile în care consumatorii și companiile și-au restrâns cheltuielile din cauza inflației în creștere. Livrările globale de smartphone-uri au scăzut cu 13% în primele trei luni ale anului 2023, potrivit firmei de cercetare Canalys, care a precizat că Apple a câștigat cotă de piață în fața rivalilor de la Android.

Directorul financiar Luca Maestri a declarat că marja brută a Apple se va situa între 44% și 44,5%, peste estimările de 43,7%, potrivit datelor Refinitiv. Dar el a mai spus că veniturile Apple vor scădea probabil ușor. Analiștii se așteptau la o creștere de 2,1%, la 84,7 miliarde de dolari, pentru trimestrul al treilea fiscal al companiei, încheiat în iunie.

Acțiunile Apple au depășit majoritatea Wall Street în 2023, cu o creștere de 28% de la începutul anului până în prezent. Investitorii văd compania ca pe un joc defensiv într-o perioadă de incertitudine economică. Apple și-a majorat dividendul la 24 de cenți pe acțiune, de la 23 de cenți pe acțiune în urmă cu un an. Consiliul de administrație a autorizat un program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 90 de miliarde de dolari, la fel ca în urmă cu un an.

Piețele emergente au performanțe superioare

Directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat joi, într-un interviu acordat Reuters, că în al doilea trimestru fiscal compania a stabilit un record de vânzări de iPhone, datorită, în parte, captării de noi utilizatori pe piețe precum India, unde Cook s-a deplasat recent pentru deschiderea primelor magazine Apple din această țară.

„Am fost încântați de performanța noastră pe piețele emergente. Am stabilit recorduri în ceea ce privește baza instalată de iPhone în fiecare segment geografic și am avut vânzări foarte puternice de „noi” (pe) piețele emergente, în special în Brazilia, India și Mexic”, a declarat Cook.

Cook a mai spus că problemele din lanțul de aprovizionare au dispărut: „Nu am avut niciun fel de penurie de materiale în timpul trimestrului pentru niciunul dintre produse”.

Nu toate liniile de afaceri ale Apple au fost imune la criza din domeniul electronicelor. Vânzările de Mac-uri au scăzut brusc, în timp ce veniturile iPad au scăzut. Vânzările din China au scăzut, de asemenea, cu 2,9%, o scădere ușor mai mare decât veniturile globale.

Rezistă Apple fără China?

„Apple are încă nevoie de China pe termen scurt pentru a impulsiona vânzările și profiturile.Pe termen lung, piețele emergente sunt importante, în special India din punctul de vedere al lanțului de aprovizionare și al vânzărilor” , a declarat Tom Forte de la D.A. Davidson.

Alte firme de tehnologie au prezis o revenire în a doua jumătate a anului. Wall Street se așteaptă ca Apple să-și revină mai repede și să înregistreze o creștere modestă a veniturilor de la an la an în timpul celui de-al treilea trimestru fiscal care se va încheia în iunie.

Investitorii încă așteaptă următorul produs hardware important al companiei. Bloomberg a relatat că producătorul iPhone ar putea dezvălui o cască de realitate mixtă chiar luna viitoare, când va avea loc conferința anuală a dezvoltatorilor de software. Compania a anunțat recent noi afaceri de servicii, cum ar fi un cont de economii cu randament ridicat.

Vânzările de Mac au scăzut cu peste 30%, comparativ cu estimările analiștilor, care estimau un declin de 25%, potrivit Refinitiv. Vânzările Apple s-au descurcat doar puțin mai bine decât livrările de unități PC de pe piață, care au scăzut cu 33% în primul trimestru calendaristic, potrivit Canalys. Vânzările în domeniul produselor purtabile ale Apple, care include dispozitive precum AirPods și Apple Watch, au scăzut cu mai puțin de 1%, comparativ cu estimările privind o scădere de 4,4%.

Cel mai mare segment de creștere al Apple a fost cel al serviciilor, care include produse precum iCloud și Apple Pay, care a crescut cu 5,5%, la 20,9 miliarde de dolari. Cook a declarat că Apple are acum 975 de milioane de abonați pe platforma sa, care include atât serviciile Apple, cât și aplicațiile terților, în creștere de la 935 de milioane în trimestrul trecut și o creștere de 150 de milioane față de acum un an.