Lifestyle

Nici în vacanță nu scăpăm de serviciu! Românii muncesc și în concediu, fără voia lor

vacanta-nu-scapam serviciu
Sursa foto: dreamstime

Conexiunile de date mobile și smartphone-urile nu ne aduc doar binefaceri. Drept dovadă, nici în vacanță nu scăpăm de serviciu. Aproape jumătate din angajaţii români afirmă că au fost contactaţi de colegi şi manageri.

Conform unui sondaj realizat de o platformă de recrutări, unul din doi angajați români au fost contactaţi în vacanţă de colegi şi manageri pentru situaţii care apar la serviciu. Nu este însă o surpriză, ci un lucru la care se așteaptă în mod curent. Ca dovadă, o treime îşi iau laptopul cu ei în concediu, iar aproape dublul îşi verifică frecvent e-mailul de serviciu.

Conform sursei citate, unul din opt români și-a luat deja concediu anul acesta. Din restul, 8% intenţionează să aibă vacanţă în următoarele trei luni. Situația este similară și la vecinii noștri. De exemplu, procentul angajaților care au avut vacanţă în acest an sunt de 75% înRepublica Moldova) şi 83% în Ungaria.

„În ceea ce priveşte durata concediului, 24% dintre angajaţii români şi-au luat liber anul acesta între 5-9 zile lucrătoare. 19% mai puţin de cinci zile lucrătoare, 17% au solicitat concediu pentru zece zile, iar 7% pentru 15 zile. Concediul pentru 5-9 zile lucrătoare a fost cel mai solicitat în România şi Bulgaria. În Moldova cei mai mulţi angajaţi şi-au luat liber 15 zile lucrătoare. Iar în Grecia şi Ungaria cei mai mulţi salariaţi au optat pentru mai puţin de 5 zile lucrătoare”, se arată în studiul realizat de Undelucram.ro.

De ce nici în vacanță nu scăpăm de serviciu

Circa 40% dintre angajaţii români au declarat că au fost contactaţi în vacanţă de colegi şi manageri. Motivul – să rezolve diferite sarcini de serviciu. Aproximativ 10% au explicat că au fost contactaţi, dar au explicat că nu lucrează în vacanţă.

Nu suntem însă pe ultimul loc în regiune. Angajaţii din Republica Moldova sunt cei care sunt cel mai des contactaţi în vacanţă de la serviciu – 56%. De altfel, vecinii de pe Prut sunt și cei care lucrează cel mai mult în vacanţă. 22% dintre aceştia au lucrat în toate concediile de până acum.

Conform sursei citate, 61% dintre angajaţii români îşi verifică e-mailul de serviciu în vacanţă. Mai relaxați sunt bulgarii (52%), la polul opus fiind Republica Moldova cu 72%.

Totodată, 31% dintre angajaţii din România pleacă cu laptopul în vacanţă pentru a fi siguri că pot rezolva eventuale situaţii care apar la locul de muncă. Din acest punct de vedere, îi egalăm pe bulgari și suntem după Republica Moldova (53%), Grecia (46%) și Ungaria (36%).

Unora nu le displace munca în concediu

Anul acesta, pentru 40% dintre salariaţii români anul acesta a fost ultima vacanţă în care nu au lucrat. Pe de altă parte, 23% afirmă că nu au lucrat niciodată în vacanţă. 16% dintre angajaţi spun că ultima vacanţă în care nu au muncit a fost în urmă cu 2-5 ani. Iar 11% au lucrat mereu în concediu.

Aproape o treime (34%) din români sunt deranjaţi să lucreze în vacanţă chiar dacă se întâmplă rar. Un procent aproape egale (38%) nu este deranjat dacă se întâmplă ocazional.

În ceea ce priveşte obiceiul de a fi solicitați să lucrze în vacanţă, 41% dintre români afirmă că au rezolvat după o discuție cu managementul. 29% nu au făcut-o încă, dar au de gând să acționeze în acest sens, conform Agerpres.