Economic

Nicolae Ciucă: „Nu putem merge la infinit cu salariul minim.” Planurile premierului pentru investiții și noi locuri de muncă

Nicolae Ciucă

În urma unor declarații oferite marți la Forumul Investitorilor Străini, premierul României Nicolae Ciucă a declarat că își dorește să atragă cât mai mulți investitori la noi în țară, pentru a crea noi locuri de muncă. Potrivit acestuia, firmele ar trebui să plătească mai mult la salariul minim pe economie.

Nicolae Ciucă: „Nu putem merge la infinit cu salariul minim.” Planurile premierului pentru investiții și noi locuri de muncă

Pentru Nicolae Ciucă, necesitatea creșterii salariului minim pe economie este prioritară pentru a putea atrage românii care lucrează în străinătate. Pe de altă parte, tema salariului minim a reprezentat mereu un punct de controversă cu Asociația Investitorilor Străini:

„În cadrul evenimentului s-au discutat posibile opţiuni pentru promovarea investiţiilor străine în România după modelele din Polonia sau Cehia. Este necesară organizarea unui sistem care să asigure investitorilor acces facil la informaţii la nivel naţional, dar şi regional precum: forţă de muncă disponibilă, infrastructură, clădiri şi hale,furnizori, acces la educaţie şi sănătate, etc. Pe termen mediu, un organism de promovare a investiţiilor care să asigure dialogul şi datele consolidate este esenţial pentru România. De asemenea, mediul de afaceri împreună cu miniştrii de resort au abordat subiecte privind stabilitatea regimului fiscal, măsurile de susţinere pentru sectorul energetic, deblocări legislative pentru soluţii de digitalizare flexibile şi instrumente financiare disponibile pentru mediul de afaceri în perioada următoare. Nu în ultimul rând, a fost subliniată necesitatea urgentării măsurilor pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, mai ales cele din cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a menţionat FIC – Consiliul Investitorilor Străini, după întâlnirea cu premierul Ciucă.

FIC are ca membri cei mai importanţi  investitori cu capital străin din România, care au împreună o cifră de afaceri de 20% din PIB.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă spune, că pentru depăşirea contextului dificil pe care îl traversează ţara noastră este nevoie de două elemente cheie: încrederea în economia României şi colaborarea între mediul privat şi statul român.