Politică

Nicolae Ciucă: „Guvernul are cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani”. Premierul anunță stabilitate în țară

nicolae ciuca

Premierul României, Nicolae Ciucă a anunțat un buget record de investiții. O sumă de 88 de miliarde este pregătită să asigure stabilitatea, cât și posibilitatea dezvoltării economiei, prin apariția unor noi locuri de muncă. Suma este compusă în mare parte din bani europeni.

Nicolae Ciucă: „Guvernul are cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani”. Premierul anunță stabilitate în țară

Economia și mediul de afaceri din România sunt intens afectate de războiul din Ucraina, cât și de pandemie. Pentru actualul premier, singurele soluții pentru a trece cu bine peste această perioadă negativă sunt investițiile și crearea de locuri de muncă:

„Principala noastră preocupare este să protejăm românii de impactul crizelor din ultima vreme. Trebuie subliniat că românii au avut de înfruntat o criză sanitară, apoi a venit criza economică şi începând cu luna februarie, iată că ne confruntăm cu o criză de securitate în Ucraina, ca urmare a invaziei forţelor armate ruse.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că în acest moment pentru a putea să protejăm economia, locurile de muncă, să creem mai multe locuri de muncă avem nevoie ca mediul de afaceri, antreprenorii români să fie sprijiniţi şi aş dori să înţelegem această perioadă ca fiind îndreptată spre a asigura stabilitatea şi pe cât posibil dezvoltarea economiei ţării noastre.

Aici e rolul Guvernului de a veni cu politici care să încurajeze şi să sprijine investiţiile, iar mediul de afaceri trebuie să sprijine planurile de dezvoltare, iar pentru asta are nevoie de predictibilitate, stabilitate legislativă şi avem nevoie să întreţinem acest dialog permanent pentru a putea înţelege realitatea şi oportunităţile.

Nu am crescut nicio taxă, iar această predictibilitate este un atuu important. Prin această creştere economică putem să asigurăm României reducerea decalajului între ţările dintre zona de est şi de vest

Anul acestea avem cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani prevăzuţi în buget – 88 de miliarde de lei. De asemenea, am luat toate măsurile pentru a putea să atragem o sumă cât mai mare din banii europeni, discutăm de miliarde de euro care asigură atât stabilitatea, dar oferă posibilitatea să dezvoltăm economia, să putem să asigurăm locuri de muncă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prin intermediul pachetului „Sprijin pentru România”, Guvernul încearcă să ajute cetățenii vulnerabili, cei mai afectați de scumpirile recente:

„Pachetul se bazează pe rezultatul analizelor pe care le-am făcut la nivelul Guvernului pe care le-am desprins din dialogul cu societatea civilă. Reprezintă ansamblul de măsuri prin care intenţionăm să asigurăm stabilitatea economică până la sfârşitul anului şi să creem premisele pentru ca economia să se dezvolte. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii vulnerabili beneficiază de sprijinul Guvernului, de solidaritate. Trebuie să nu uităm că în astfel de situaţii de criză avem nevoie şi de astfel de acte de solidaritate pentru că atunci când ajuţi trebuie să fii conştient că în final chestiunea asta, acest ajutor se întoarce înapoi (…) Dacă ni se întoarce înapoi de două sau de trei ori, este suficient pentru gestul pe care-l facem”, a adăugat acesta.

În ceea ce privește politica externă, Nicolae Ciucă a vrut să ofere garanții de securitate mulțumită apartenenței la NATO și UE, țara noastră fiind pro-occidentală:

„Reacţia României, a românilor, este exemplară atât la nivelul societăţii civile, a oamenilor obişnuiţi, cât şi a instituţiilor. Am putut să vedem drama refugiaţilor. Emoţia produsă de drama acestor refugiaţi a produs o reacţie care ne face mândri pe toţi. Ea vine din furia împotriva acestei invazii şi din dorinţa a contribui cu ceva la limitarea acestor efecte dramatice (…)

Suntem ţară membră NATO, suntem ţară membră UE. Sunt mai multe trupe NATO pe teritoriul României. Putem s-o constatăm că nu e doar pe termen scurt. Este o prezenţă consolidată şi constantă. România este o ţară proocidentală, poporul român este în proporţie de 70% sprijină această instituţie a apartenţei noatre la NATO şi la UE. Sunt elemente de garanţie că aparţinem acestei civilizaţii a vestului”, a concluzionat Nicolae Ciucă la emisiunea Apel Matinal, difuzată de Radio România Actualităţi.