Economic

Nicușor Dan a mai primit o lovitură. Asociația Salvați Bucureștiul pierde un proces important

Nicușor Dan a mai primit o lovitură. Asociația Salvați Bucureștiul pierde un proces important

Nicușor Dan a mai primit o lovitură. Asociația Salvați Bucureștiul pierde un proces important. Asociația Salvați Bucureștiul condusă de Nicușor Dan pierde definitiv procesul care justifică suspendarea PUZ-ului sector 4, a anunțat “ASOCIAȚIA  DEZVOLTATORILOR IMOBILIARI DIN ROMÂNIA – URBANIS “ (prescurtat ADIRU). ADIRU este cea mai importanta asociație de profil din Romania, fiind o asociație independentă, apolitică, nonguvernamentală.

Așa cum se știe, Consiliul General al Municipiului București a adoptat în data de 26.02.2021 mai multe hotărâri de suspendare a PUZ-urilor de Sector pentru sectoarele 2, 3, 4, 5, 6.

Prin Hotărârea 67/2021 s-a hotărât suspendarea hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 443/2018 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – Zona de Sud a Sectorului 4;

In referatul de aprobare și drept justificarea a acestui demers a Primarului General al Municipiului Bucureștii Dl. Nicușor Dan a utilizat un singur considerent privind justificarea demersului sau de suspendare a PUZ-ului Zonei de Sud a Sectorului 4 și anume: ,,o suprafața considerabilă care avea funcțiunea de sere și care este oportun a fi exploatată ca spațiu verde să devină construibilă”.

Curtea de Apel București respinge alegațiile și susținerile Asociației Salvați Bucureștiul

Astăzi, 28.04.2021, Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv și fără alta cale de atac, cu privire la speța fostelor Sere Berceni, pe care s-a derulat și se derulează unul dintre cele mai importante proiecte rezidențiale din Capitală și a decis să respingă alegațiile și susținerile Asociației Salvați Bucureștiul și ale Fundației Eco-Civica.

Curtea de Apel București a stabilind fără drept de apel, faptul ca pe acest amplasament nu s-au încălcat prevederile legale în materie și atât PUZ-ul Sectorului 4, cât și PUZ-ul zonal deja existent, au fost realizate cu respectarea tuturor normelor legale de urbanism.

”Aceasta decizie definitivă a instanțelor judecătorești reprezintă o victorie importantă în stabilirea adevărului cu privire la susținerile nefondate și alegațiile din ultima vreme, îndreptate împotriva comunității imobiliare de către Dl Nicusor Dan, bazate pe o așa zisă încălcarea a normelor privind spațiile verzi, fiind de fapt și unicul motiv al suspendării PUZ-ului Sector 4.” au transmis reprezentanții ADIRU

In realitate, demersul de suspendare a PUZ-urilor și de inițiere a foarte multor procese împotriva comunității și dezvoltării imobiliare din Capitala nu a produs niciun beneficiu real, dar produce în continuare daune de ordinul sutelor de milioane de euro atât investitorilor, cât mai ales bugetului Capitalei și bugetului național.

Măsura pedepsirii în bloc a întregii comunități și a unei întregi arii a economiei, în contextul în care Capitala și zona metropolitană reprezintă aproximativ 30% din întreaga industrie de construcții din România se dovedește nu doar un demers neeconomic, ci și nelegal cu privire la adoptarea unor astfel de măsuri de suspendare, pe care consideram că atât Primăria Capitalei cât și Consiliului General al Municipiului București ar trebui să le reconsidere în totalitate.

 

ADIRU consideră că indiferent de interesele politice sau orgoliile personale, mai importante sunt sprijinirea economiei și respectarea legalității de către toate părțile implicate, inclusiv de către autoritățile publice locale, care trebuie sa găsească cai de armonizare si de creștere si nu modalități de stopare sau de suspendare a unei activități economice, așa cum este activitatea de construire si de dezvoltare imobiliara.

ADIRU a participat în mod activ atât la întâlnirile cu Guvernul Rumâniei privind prelungirea programului Prima Casa pana in anul 2021, cât și la întâlnirile cu reprezentanții Fondului Monetar International si ai Băncii Mondiale în legătura cu dezvoltarea și situația pieței imobiliare din Romania.