Diverse

Nicușor Dan cere socoteală Inspectoratului de Stat în Construcții pentru accidentul din Pasajul Unirii. Conducerea îi ține piept

Nicușor Dan cere socoteală Inspectoratului de Stat în Construcții pentru accidentul din Pasajul Unirii. Conducerea îi ține piept

După accidentul din 23 decembrie din Pasajul Unirii, când a fost implicat un autocar cu turiști greci, 21 de persoane au fost rănite și una a decedat, primarul Nicușor Dan a luat atitudine.

În timp ce primarul general al Capitalei susține că „Inspectoratul de Stat în Construcţii a precizat, în urma unui control, că „totul este în regulă” cu o lună înainte ca accidentul din Pasajul Unirii să aibă loc”, reprezentanții instituției acuzate afirmă că primarul habar nu are despre ce e vorba.

“Avem o instituţie care nu funcţionează: Inspectoratul de Stat în Construcţii”

„Acolo am avut un control al Inspectoratului de Stat în Construcţii, cu o lună înainte, care a spus că totul e în regulă. Aşteptăm ca proiectantul, pentru că fiecare proiect de investiţie are nişte oameni care atestă cu semnătura lor, dată de autorităţile statului şi cu ştampila lor, dată de autorităţile statului, că este în regulă.

Deci aşteptăm ca proiectantul care a făcut partea de semnalizare rutieră să vină în Comisia de circulaţie pentru a vedea dacă e de corectat ceva în ceea ce priveşte semnalizarea. Avem o instituţie care nu funcţionează: Inspectoratul de Stat în Construcţii. Nu funcţionează de ani de zile şi mai este şi răuvoitoare”, a spus Nicușor Dan.

Inspectoratul de Stat în Construcții îi dă replica primarului

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții afirmă că Nicușor Dan face afirmații tendențioase și nefondate. Mai mult, după ce arată toate documentația, se trage și o concluzie: greșeala nu a fost a Inspectoratului de Stat în Construcții.

„Referitor la afirmațiile tendențioase și nefondate ale d-lui Nicușor Daniel Dan cu privire la amplasarea porților de avertizare gabarit la obiectivul de investiții „Regenerarea spațiilor publice în zona Pasajul Unirii”, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a obiectivului „Pasajul Unirii – Etapa I Punerea în siguranță”.

Pentru corecta informare a opiniei publice, Inspectoratul de Stat în Construcții face următoarele precizări.

„A fost aplicată sancțiune contravențională, urmând a proceda în continuare conform prevederilor legale”

Inspectori în construcții din cadrul Inspectoratului în Construcții al Municipiului București au efectuat acțiuni de control privind verificarea respectării prevederilor legale și a documentației tehnice la executarea lucrărilor aferente obiectivului mai sus menționat, în timpul cărora au fost constatate unele neconformități pentru care au fost dispuse măsuri.

A fost aplicată sancțiune contravențională, urmând a proceda în continuare conform prevederilor legale.

“Avizul favorabil al Comisiei Tehnice de Circulație – Direcția Transporturi din cadrul Primăriei Municipiului București”

În timpul controalelor au fost solicitate și prezentate documente referitoare la calitatea lucrărilor executate și a materialelor puse în operă, precum și puncte de vedere ale factorilor implicați, după cum urmează.

Avizul favorabil al Comisiei Tehnice de Circulație – Direcția Transporturi din cadrul Primăriei Municipiului București – nr. 160728/02.11.2022, privind amplasarea porților de avertizare gabarit la intrările în pasaj.

Precum și punctul de vedere al experților tehnici atestați MDLPA, referitor la lucrările realizate la obiectivul Pasajul Unirii – Etapa I, în care se menționează faptul că „au fost montate porți de gabarit corespunzătoare gabaritului de 3,50 m, conform detaliilor de execuție din proiectul tehnic”,

„s-a refăcut semnalizarea rutieră: marcaje, semnalizare verticală și panouri de afișaj la intrarea în pasaj”, precum și faptul că „la momentul punerii în folosință a pasajului, lucrările executate îndeplineau toate punctele indicate în Soluția 1 din expertiza tehnică“.

“Documente de calitate referitoare la porțile de gabarit, încheiate de constructor în timpul execuției lucrărilor”

Puncte de vedere ale proiectanților, prezentate în timpul controalelor sau înaintate prin adresele înregistrate la I.S.C. cu nr . 48335/28.11.2022 si nr. 54757/05.12.2022, din care reiese faptul că în cadrul proiectului au fost incluse piese scrise și desenate privind montarea porților de gabarit, indicatoare și marcaje rutiere.

În care se concluzionează că lucrările executate se încadrează în prevederile proiectului tehnic, al detaliilor de execuție, dispozițiilor de șantier și adreselor beneficiarului. Documente de calitate referitoare la porțile de gabarit, încheiate de constructor în timpul execuției lucrărilor, însușite de factorii responsabili și înregistrate cu numerele 13/23.08.2022; 14/23.08.2022 și 24/23.09.2022.

Punctele de vedere ale diriginților de șantier și ale responsabililor tehnici cu execuția, înaintate prin adresele înregistrate la I.S.C. cu nr. 48335/28.11.2022 si nr. 454757/05.12.2022, în care se relevă faptul că semnalizarea rutieră a pasajului, marcajele și indicatoarele au fost realizate prin grija Primăriei Sectorului 4.

“Nicușor Daniel Dan, cu rea voință, dezinformează opinia publică, demonstrând necunoașterea situației de fapt”

În concluzie, în urma analizării documentelor prezentate, reiese faptul că lucrările de construcții executate până la data finalizării controalelor, aferente Etapei I – punerea în siguranță, respectă documentația tehnică.

Pe cale de consecință, Inspectoratul de Stat în Construcții, în calitate de organ tehnic de specialitate, își fundamentează punctul de vedere în baza documentelor prezentate în timpul controalelor, potrivit competențelor, contrar afirmațiilor domnului Nicușor Daniel Dan, care, cu rea voință, dezinformează opinia publică, demonstrând necunoașterea situației de fapt.

Inspectoratul de Stat în Construcții va informa opinia publică ori de câte ori activitatea sa va fi denigrată și nu va corespunde realității”, susțin reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții.