Diverse

Noi anchete în Franța în dosarul violențelor de la finala Ligii Campionilor

Noi anchete în Franța în dosarul violențelor de la finala Ligii Campionilor

 Vineri, 10 iunie, a fost deschisă o a doua anchetă pentru investigarea faptelor de furt, furt calificat și violență calificată produse în fața stadionului Saint-Denis din Paris, cu ocazia finalei ligii campionilor de pe 28 mai. Imaginile CCTV ale Stade de France, care ar fi putut fi utile pentru investigații, au fost totuși șterse de către personalul de securitate local, diferit de Jandarmerie. Acesta este motivul celei de-a doua anchete.

Singura anchetă judiciară deschisă până acum a vizat presupusul trafic de bilete contrafăcute de către rețele de bișnițari pentru finala Ligii Campionilor și, prin urmare, nu a necesitat exploatarea supravegherii video. În cadrul acestei noi anchete încredințate secției de poliție din arondismentul Saint-Denis, „au fost trimise mai multe mandate legale pentru recuperarea imaginilor de protecție video”, în special „dispozitivul de protecție video al sediului de poliție din jurul Stade de France”, a precizat Parchetul din Paris.

Violențele de pe stadion, subiect de dezbatere în Senat

Joi, în fața Senatului, un oficial al Federației Franceze de Fotbal a explicat că imaginile CCTV ale Stade de France – pe care el l-a descris drept „foarte violente” – au fost șterse automat după 7 zile de la meci, deoarece nu a existat nicio rechiziție de la justiție pentru ele. „Înseamnă că au existat imagini pe care le considerați foarte violente și că nu a existat nicio solicitare din partea autorităților, în special a prefecturii.  Există dovezi care au fost distruse, cel puțin, din incompetență”, a afirmat, în acest context, senatorul francez David Assouline.

Cotidianul francez Le Parisien a aflat vineri că imaginile de supraveghere video ale RATP (rețeaua de transport în comun rutier a Parisului) și SNCF (rețeau de metrou a capitalei franceze) au fost și ele șterse după 72 de ore din același motiv, deși ar fi putut fi utile pentru a face lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat exact în jurul Stade de France în seara de 28 mai. „Este de neînțeles, toate acestea se fac la timp în mod normal”, a mărturisit ziarului francez o sursă din poliție, care acuză o mafie a politicului în această poveste.

Rechizitorii începute joi seara

Atacată de la evenimente, prefectura poliției din Paris explicase joi seară pe Twitter că imaginile aflate în posesia sa „sunt, evident, întotdeauna la dispoziție justiției, în cadrul unor rechiziții întocmite în cadrul unei anchete penale”, solicitând să nu confunde „imaginile poliției cu imagini de la un operator privat”. „Încercăm să vedem dacă este posibil să refacem imaginile” operatorului Stade de France, a declarat premierul Elisabeth Borne în marginea unei vizite la Verson, în cartierul Calvados. Secțiunea din poliție însărcinată cu investigarea biletelor contrafăcute a trimis joi seară o adresă pentru a obține imaginile de la sediul prefecturii.

Începând de luni, 13 iunie, susținătorii străini ai echipelor Liverpool și Real Madrid pot depune o plângere la instanțele franceze printr-un formular disponibil pe site-urile ambasadelor Franței din Regatul Unit și Spania. Formularul trebuie trimis apoi prin poștă la procurorul din Bobigny, de care depinde Stade de France. Deocamdată, autoritățile nu au transmis numărul de reclamații primite prin acest sistem.