Social

Statul vine în ajutorul românilor! Marcel Boloș anunță crearea a 3.000 de locuri de muncă pentru cetățenii defavorizați

Marcel Bolos vrea mai multi bani pentru IMM-uri, Sursa foto B1
sursa foto B1

Pe piața muncii ar urma să fie create peste 3.000 de posibilități de muncă pentru persoanele vulnerabile, potrivit lui Marcel Boloș, ministrul pentru Investiții și Fonduri Europene. Guvernul are la dispoziție 214 milioane de euro pentru a promova concepte inovatoare.

Ghidul de aplicare pentru cererile de proiecte susținute prin Programul Educație și Ocupare și Programul Incluziune și Demnitate Socială a fost pus la dispoziția publicului de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru comentarii.

Programul dispune de un buget total de 214 milioane de euro

„Antreprenorul social este cel care abordează probleme vitale cum sunt accesul la educație, sănătate și locuri de muncă, pe care le tratează prin soluții inovatoare. Problema este că, pentru că scopul principal nu este profitul, întâmpină dificultăți în obținerea finanțării necesare pentru a-și implementa ideile și proiectele.

Aici intervine Guvernul. Pentru că punem pe masa 214 milioane de euro pentru ca 1.400 de idei să se transforme în întreprinderi. Ca efect colateral, cel puțin 3.000 de noi locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile vor fi create. Alocările sunt atât pentru rural, cât și pentru urban, deci nu este vreo piedică în acest sens”, a scris ministrul Marcel Boloș pe pagina personală de Facebook.

În special pentru tineri, șomerii de lungă durată și grupurile dezavantajate de piața muncii, programul „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în zonele urbane” se străduiește să faciliteze accesul pe piața muncii și la măsurile de activare pentru toți cei dornici de a munci.

3.000 de locuri de muncă pentru români

Puțin peste 3.000 de noi locuri de muncă vor fi create prin sprijinirea a peste 720 de întreprinderi sociale.Programul urmărește, de asemenea, să promoveze investițiile în creșterea antreprenoriatului social, în special în domenii cu valoare adăugată ridicată. În acest scop, sunt dezvoltate programe de asistență și garanții pentru locuitorii din mediul urban care doresc să înceapă afaceri în sectorul economiei sociale. Autoritățile doresc, de asemenea, să promoveze antreprenoriatul social și economia socială pentru a le oferi celor care au nevoie de un loc de muncă posibilitatea de a lucra.

În acest sens, este pus la dispoziție un buget total de 104,91 milioane de euro pentru persoanele juridice din cadrul rețelelor, uniunilor și federațiilor de economie socială, precum și pentru furnizorii de servicii de ocupare a forței de muncă acreditați publici și privați, furnizorii de servicii sociale, sindicatele și organizațiile patronale, asociațiile profesionale, camerele de comerț și industrie și organizațiile neguvernamentale.

Suma totală maximă eligibilă/proiect este de 3 milioane de euro; cu toate acestea, suma eligibilă pentru investițiile teritoriale integrate (ITI) este ceva mai mică, de 1,42 milioane de euro. Potrivit România TV, perioada de consultare pentru ambele ghiduri se va încheia pe 25 mai 2023, iar prima jumătate a lunii iunie este rezervată pentru introducerea apelurilor.