Actual

Voucherele de energie se pot anula oricând! Ce se întâmplă cu banii cheltuiți de pe carduri

Carduri sociale Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Un ajutor nesperat a venit pentru cei aproximativ două milioane de români care au primit, anul acesta, carduri pentru plata facturilor la energie prin care au beneficiat deja de suma de 700 de lei, destinată exclusiv plății facturilor în vederea menținerii unui nivel de trai decent în această perioadă cu prețuri ridicate.

Cu toate acestea, Guvernul a anunțat că beneficiarii pot pierde dreptul la ajutor în cazul în care nu îndeplinesc condițiile cerute la emiterea cardului. În plus, autoritățile își asumă dreptul de a anula cardurile de energie în orice moment, dacă se descoperă că beneficiarul nu îndeplinea condițiile necesare pentru a-l primi.

Un nou proiect de OUG privind voucherele de energie

Această măsură a fost introdusă printr-un nou proiect de OUG, care a stârnit îngrijorarea unor beneficiari, în special a celor mai vulnerabili. Aceștia se tem că vor fi nevoiți să se descurce fără ajutorul oferit de stat, în condițiile în care cheltuielile cu energia electrică și termică devin tot mai greu de suportat.

În acest context, autoritățile au anunțat că următoarea tranșă de ajutoare va fi virată în septembrie 2023, iar cei care doresc să beneficieze de sprijinul statului trebuie să îndeplinească condițiile stabilite de lege și să-și gestioneze cu responsabilitate resursele primite.

În acest caz, statul va sista plățile. În cazul în care o parte din cei 700 lei virați pe card au fost deja cheltuiți, beneficiarul cardului nu va fi nevoit să dea banii înapoi. Cheltuiala va fi suportată de la bugetul de stat, scrie avocatnet.ro.

“În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în documentul pregătit de guvern

Mai mult, regula actuală, potrivit căreia, “în cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari – n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (…) are obligaţia de a anunţa Compania Naţională «Poşta Română» – S.A. în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situaţiei înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, se păstrează în continuare.

Ajutorul de stat în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Conform condițiilor, beneficiari ai ajutorului pot fi persoanele cu venituri mici, de până la 2.000 de lei pe lună, printre care pensionarii ori persoanele cu dizabilități, dar și persoanele sau familiile care primesc ajutor social.