Categories: Lifestyle

Noi descoperiri după sute de ani de când au fost furate majoritatea rămășițelor scheletice ale Sfântului Nicolae

Arheologii din sudul Turciei tocmai au descoperit locul inițial de înmormântare a lui Sfântul Nicolae, ale cărui porecle moderne de Moș Crăciun, Sfântul Nick și Kris Kringle sunt cunoscute de copiii din întreaga lume.

Noi descoperiri după sute de ani de când au fost furate majoritatea rămășițelor scheletice ale Sfântului Nicolae

Cercetătorii știau că trupul Sfântului a fost îngropat în biserica din secolul al IV-lea d.Hr. din provincia Antalya din Turcia, dar rămășițele sfântului om au fost furate la aproximativ 700 de ani după moartea sa, așa că locul specific în care a fost înmormântat inițial era un mister.

FOTO cancan.ro

La momentul actual, indicii adunate în timpul unei noi săpături a acestei biserici, inclusiv asemănarea exceziastică a clădirii cu Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și plasarea unei fresce care îl înfățișează pe Isus, indică exact locul în care corpul Sfântului Nick a fost probabil depus.

Orașul modern Demre, situat pe coasta de sud a Turciei, se mândrește cu Biserica Sf. Nicolae, construită în anul 520 d.Hr. deasupra unei biserici mai vechi în care sfântul creștin a slujit ca episcop în secolul al IV-lea d.Hr.

Cunoscut pe atunci sub numele de Myra, micul oraș era un loc popular de pelerinaj creștin după moartea și înmormântarea Sfântului Nicolae acolo în 343 d.Hr.

Despre viața lui Nicolae se știu foarte puține, dar legendele abundă. Astfel, se spune că Nicolae:

  • a salvat trei fete din prostituție,
  • a tăiat un copac stăpânit de demoni,
  • a înviat trei copii uciși care au fost murați în saramură
  • a intrat în o luptă cu pumnii în timpul Primului Sinod de la Niceea din 325 d.Hr.,
  • și-a dăruit frecvent averea moștenită în mod anonim săracilor, ducând în cele din urmă la legenda Sf. Nicolae ca Moș Crăciun.

FOTO cancan.ro

Dar, din păcate, conform unui manuscris contemporan tradus mai târziu din latină de medievalistul Charles W.Jones, se pare că în 1087 d.Hr., „unii înțelepți și iluștri bărbați din Bari [Italia]… au discutat împreună cum ar putea lua din orașul Myra… trupul celui mai binecuvântat mărturisitor al lui Hristos, Nicolae”.  Planul lor era să „deschidă podeaua bisericii și să ducă sfântul cadavru”. Grupul a reușit, luând în căruță majoritatea rămășițelor scheletice ale Sfântului Nicolae și lăsând doar câteva oase și un sarcofag spart în Myra.

Totuși, în ciuda acestei profanări, biserica Sf. Nicolae din Demre însăși a supraviețuit mai mult de un mileniu, săpăturile arheologice începând cu sfârșitul secolului al XX-lea.

Iar, prin această lucrare, cercetătorii au descoperit fundațiile celei mai vechi biserici, acoperite de mult nisip și mâl.

Mormântul Sfântului Nicolae se află la baza unei fresce a lui Iisus

În octombrie 2022, Osman Eravşar, preşedintele Consiliului Regional pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Antalya, a anunţat descoperirea locaţiei mormântului Sfântului Nicolae la baza unei fresce a lui Iisus.

Osman Eravşar a remarcat că săpăturile actuale au scos la iveală „podeaua pe care au călcat picioarele Sfântului Nicolae” din biserica originală.

„Aceasta este o descoperire extrem de importantă, prima descoperire din acea perioadă”, a declarat Eravşar.

De asemenea, s-a găsit şi locul de înmormântare iniţial al Sfântului Nicolae, potrivit lui Eravşar.

Când contingentul de la Bari a îndepărtat oasele Sfântului în secolul al XI-lea, ei au dat deoparte și câteva sarcofage, ascunzându-și locația inițială.

„Sarcofagul său trebuie să fi fost așezat într-un loc special, și aceasta este partea cu trei abside acoperite cu o cupolă. Acolo am descoperit fresca care înfățișează scena în care Iisus ține o Biblie în mâna stângă și face semnul binecuvântare cu mâna lui dreaptă”, a precizat Eravşar…  O plăcă de marmură cu cuvintele grecești care ar putea marca exact mormântul lui.

La fel cum Biserica Sfântul Mormânt are o cupolă neterminată deasupra, așa și Biserica Sfântul Nicolae din Myra. Când a fost restaurat de împăratul Alexandru al II-lea al Rusiei în anii 1860, domul nu a fost niciodată finalizat. Este posibil ca această cupolă neterminată să fi fost o încercare intenționată de a-l lega pe Sfântul Nicolae cu povestea crucificării și înălțării lui Iisus pe cer.

William Caraher, arheolog de la Universitatea din Dakota de Nord cu o specialitate în arhitectura creștină timpurie, care nu a fost implicat în săpătură, a declarat:

  • „Nu este neobișnuit ca bisericile să fie construite una peste alta”,
  • „De fapt, prezența unei biserici anterioare pe un loc a fost un motiv pentru a construi o biserică încă din timpurile creștine timpurii și bizantine ”.

Totuși, Caraher crede că faianța de marmură cu litere grecești ar putea fi dintr-un alt context, reutilizată posibil în antichitate din cauza cuvântului comun „charis” (har) gravat în ea.

De altfel, Caraher a remarcat că Sfântul Nicolae este semnificativ în tradițiile ortodoxe și catolice, cu biserici și capele dedicate lui în întreaga Mediterană.

„Cred că mulți oameni (de la copii dornici în Ajunul Crăciunului până la reporterii științifici obosiți din lume și arheologi înrădăcinați) au sperat la un moment dat în viața lor să vadă o mică privire asupra adevăratului Sf. Nick”, a declarat Caraher  pentru livescience.com.

Beatrise Braha

Recent Posts

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

4 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

5 ore ago

Fraudă cu vouchere de vacanță! Ce se întâmplă dacă tichetele sunt schimbate în bani

Cinci polițiști din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, unul dintre ei la pensie, au fost…

6 ore ago

Veniturile unor anumiți români ar putea fi tăiate și cu 50%! Cine este afectat

Veniturile bugetarilor sunt în pericol să fie reduse, iar Guvernul are în vedere anumite măsuri…

7 ore ago

Pensionarea anticipată. Cum te poți pensiona mai devreme fără penalizări?

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit clarificări cu privire la criteriile conform cărora unii români…

8 ore ago

Ucraina, scutită de la plata taxelor vamale încă un an. Măsura a fost adoptată de UE

Ucraina va continua să beneficieze de suspendarea taxelor vamale pentru încă un an, până la…

9 ore ago

This website uses cookies.