Actual International

Turcia, lovită de 70 de cutremure în această dimineață. Zeci de persoane sunt rănite, oameni care au sărit de la geam

Turcia, lovită de 70 de cutremure în această dimineață. Zeci de persoane sunt rănite, oameni care au sărit de la geam
Twitter

De luni începând, în fiecare zi am avut câte un cutremur pe Pământ. Unele s-au produs în adâncimea apelor. Este și cazul celui din Turcia de miercuri, 23 noiembrie, după producerea căruia oamenii au primit înștiințări despre posibilitatea apariției unui tsunami, fiind sfătuiți prin imagini cum ar putea să se adăpostească din calea urgiei naturii.

Turcia, lovită de 70 de cutremure în această dimineață. S-a dezlănțuit haosul

O alertă de tsunami a fost emisă după ce Turcia a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6,0 grade pe scara Richter.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), un cutremur cu magnitudinea 6,0 pe scara Richter a zguduit Turcia în această dimineață, miercuri, 23 noiembrie 2022.

US Geological Survey (USGS) a înregistrat o magnitudine de 6,1 grade, iar Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC) a menţionat o magnitudine de 6 grade.

Mai exact, acesta s-a produs la aproximativ 175 km est de Istanbul, cu epicentrul în orașul Duzce, dar a zguduit și alte orașe din apropiere. Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 2 km (1,24 mile) în jurul orei locale 04:08.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici. S-a întrerupt curentul în mai multe regiuni și oamenii s-au speriat. Nu au fost declarate decese, dar presa externă scrie că sunt peste 30 de oameni răniți.

Am fost treziți de un zgomot și un cutremur mare”, a declarat pentru AFP Fatma Colak, o locuitoare din Duzce. Am ieșit din casele noastre în panică și acum așteptăm afară”. Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a anunțat pe Twitter că 35 de persoane au fost rănite, dintre care 32 în Duzce, una în Istanbul și celelalte două în provinciile învecinate Bolu și Zonguldak.

Ministrul de interne Suleyman Soylu, care a vizitat Golyaka, a declarat că o persoană a fost grav rănită după ce a sărit de la un balcon din cauza panicii.

70 de replici au fost înregistrate în această dimineață, dintre care șase au fost mai puternice și au creat panică în rândul populației.

Primarul oraşului Düzce, Faruk Özlü, a declarat pentru postul CNN Türk că în rândul cetăţenilor a izbucnit panica, dar că, deocamdată, nu s-a raportat existenţa unor victime sau a unor persoane grav rănite. De asemenea, până acum nu au existat daune semnificative la clădiri, a mai spus Özlü.

S-a dat alertă de tsunami, după primul cutremur

Într-un tweet imediat după cutremur, organizația științifică independentă a îndemnat locuitorii să caute terenuri mai înalte, în timp ce a emis oficial o alertă de tsunami: „Îndepărtați-vă de coastă și ajungeți într-un loc mai înalt. Urmați directivele autorităților naționale”.

Imagini și înregistrări video postate pe rețelele de socializare au arătat casele mișcându-se în momentul cutremurului. Se pare că a fost resimțit până la Istanbul și Ankara.

„Eu și soția mea l-am simțit exact în jurul orei 04:10 dimineața în Sakarya, Turcia. A fost o experiență cu adevărat terifiantă pe care am avut-o vreodată. Fie ca locuitorii din Düzce să fie bine și în siguranță. Rugăciunile noastre cu ei”, a declarat @alawiiiz pe Twitter.

Până în prezent nu au fost raportate victime. Deși cutremurul a lovit provincia Duzce din nord-vestul Turciei, acesta a fost resimțit în orașele Istanbul și Ankara, după cum au relatat oficialii și locuitorii, citați de media externă.

Locuitorii din Istanbul au raportat întreruperi de energie electrică, imediat după ce orașul a fost lovit de cutremur. De altfel, Turcia a organizat exerciții antiseismice la nivel național în urmă cu 10 zile, pentru a marca cea de-a 23-a comemorare a cutremurului care a avut loc în 1999 în aceeași provincie, în urma căruia au murit, la acea vreme, 710 persoane.

Turcia este situată pe mai multe plăci tectonice, ceea ce determină o activitate seismică intensă. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani a avut loc în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee, în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane

Experţii în seismologie au menționat anterior că se aşteaptă ca în viitorul apropiat un cutremur puternic să zguduie Istanbulul, cel mai mare oraş din Turcia, unde foarte mulți români muncesc sau își petrec vacanțele pe tot parcursul anului.