Actual International

Noi informații despre cine s-ar afla în spatele scrisorilor cu explozivi și ochi de animale, trimise în Spania anul trecut

Noi informații despre cine s-ar afla în spatele scrisorilor cu explozivi și ochi de animale, trimise în Spania anul trecut
Infoactual/arhiva

Au apărut primele afirmații potrivit cărora anumite servicii de informații s-ar afla în spatele scrisorilor-bombă trimise în Spania anul trecut. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Noi afirmații despre cine s-ar afla în spatele scrisorilor-bombă trimise în Spania anul trecut

O serie de plicuri și pachete trimise prin poștă în noiembrie și decembrie anul trecut în diverse locații oficiale din Spania au fost opera serviciilor secrete militare rusești. Această informație a fost făcută duminică, 22 ianuarie 2023, de New York Times.

Publicația a susținut că, potrivit unei surse, în această campanie au fost implicați membri ai Mișcării Imperiale Ruse, o grupare de extremă dreapta, la comanda Moscovei.

”În ultimele săptămâni, anchetatorii și-au concentrat atenția asupra Mișcării Imperiale Ruse, o grupare radicală care are membri și parteneri în toată Europa, precum și centre de antrenament de tip militar în Sankt Petersburg”, ar fi declarat sursa pentru media menționată.

După cum notează publicația, anchetatorii spanioli și străini investighează în prezent cine a trimis scrisori cu dispozitive explozive și ochi de animale în interiorul lor, în noiembrie-decembrie 2022.

Acestea au fost livrate la reședința oficială a lui Pedro Sanchez, premierul Spaniei, la ambasadele SUA și Ucrainei, la Ministerul spaniol al Apărării, dar și la ambasade de la București a Ucrainei.

Potrivit surselor ziarului american, mișcarea are legături cu serviciile speciale rusești, iar membri importanți ai organizației au fost localizați în Spania.

Oficialii americani au sugerat că ofițerii ruși responsabili de campanie au intenția de a lua prin surprindere guvernele europene. Este foarte posibil ca aceștia să fi testat grupuri marionete în cazul în care Moscova ar fi decis să escaladeze conflictul, au adăugat ei.

”Scopul evident al acțiunii a fost acela de a arăta că Rusia și marionetele sale pot lansa lovituri teroriste în toată Europa, inclusiv în capitalele statelor membre NATO”, le-au spus interlocutorii reporterilor.

Anterior, s-a raportat că investigațiile efectuate de poliția spaniolă au arătat că toate cele șase scrisori primite în Spania proveneau din orașul Valladolid.