Actual Politică

Austria a acuzat România degeaba. Care sunt cifrele Frontex privind numărul migranţilor în 2022 și pe unde treceau granița

Austria a acuzat România degeaba. Care sunt cifrele Frontex privind numărul migranţilor în 2022 și pe unde treceau granița

Misiunea UE de supraveghere a frontierelor, FRONTEX, a prezintat datele privind numărul migranţilor în anul 2022. Se remarcă un număr crescut al migranţilor, dar şi filiera, aceasta fiind cea balcanică, mai precis prin Serbia, nu prin România. Numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut în 2022 cu 64% comparativ cu anul 2021, ajungând la cel mai ridicat nivel de după 2016.

Austria a acuzat România degeaba. Care sunt cifrele Frontex privind numărul migranţilor în anul 2022

Numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut în 2022 cu 64% comparativ cu anul precedent, ajungând la cel mai ridicat nivel de după 2016, a anunţat vineri agenţia europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex, potrivit AFP.

Conform agenţiei, în 2022 au fost înregistrate 330.000 de intrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest.

Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000.

„Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale”, a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.

Pe ruta Balcanilor de Vest, au fost înregistrate 145.600 persoane, o creştere cu 136% faţă de anul precedent. Pe ruta Mediteranei Centrale, a doua cea mai folosită, numărul traversărilor a depăşit 100.000, adică o creştere de peste 50%.

Circa 10% dintre intrările ilegale au fost efectuate de femei, iar circa 9%, de minori

Circa 10% dintre intrările ilegale au fost efectuate de femei, iar circa 9%, de minori. Separat, aproape 13 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în UE, prin graniţele terestre, din Ucraina şi Republica Moldova începând cu 24 februarie, când a izbucnit războiul, şi până la finalul anului trecut. Acest număr nu a fost inclus în statistica Frontex privind intrările ilegale în UE.

În aceeaşi perioadă, zece milioane de cetăţeni ucraineni ar fi ieşit din UE prin aceleaşi secţiuni de frontieră.

Pe baza acestor date oficiale, România trebuie să ceară oficial Comisiei Europene să someze Austria să-şi revizuiască votul negativ pentru aderarea României la spaţiul Schengen anul acesta.